Arbeidsmarkt12 mrt '20 18:30Aangepast op 13 mrt '20 07:10

Thuiswerken doe je zo

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft extra maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen moet, als het even kan, de komende weken zoveel mogelijk vanuit huis werken. Volgens de experts zijn dit de beste tips om je thuiswerkdag zo efficiënt mogelijk te maken.

Dossier | Coronavirus

  • Maak een duidelijke scheiding tussen privé en werk
  • Maak een goede planning en volg een strak werkschema
  • Kleed je aan
  • Creëer een fijne werkplek
  • Maak goede afspraken met je huisgenoten
  • Houd je aan de kantoorroutine
  • Maak gebruik van de technologische ontwikkelingen

Lees ook | Leer van experts hoe je het beste kan thuiswerken

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Dit zijn de beste tips voor een goede thuiswerkdag
Dit zijn de beste tips voor een goede thuiswerkdag ( ANP)

Maak een duidelijke scheiding tussen privé en werk

De grens tussen privé en werk is vooral belangrijk bij thuiswerken. De valkuil is groot om toch even die boodschap te doen of nog even te stofzuigen. Doe dat niet, of in ieder geval niet op de tijden dat je aan het werk bent.

Luister ook | Coronacast: Nederland gaat thuiswerken

Maak een goede planning en volg een strak werkschema

Omdat je geen collega's om je heen hebt, is er ook geen controle of je wel aan het werk bent. Die controle houd je zelf, en dat kan alleen met een goede planning en een strak werkschema. Want het is niet de bedoeling dat je extra overuren draait omdat je thuiswerkt.

Kleed je aan

Deze klinkt wat gek maar is van groot belang. Je gaat immers ook niet in nachtkledij naar je werk. En aangezien werk nu thuis is, kleed je dan ook gewoon aan voor je thuiswerkdag(en).

Bekijk ook: BNR Thuiswerkdag

Creëer een fijne werkplek

Op kantoor heb je vaak alles ingericht zoals jij het wil hebben. Goede stoel en fijn bureau of een goede flexplek. Thuis is dat anders, niet iedereen heeft een kantoor thuis. De snelle uitwijkplek is daarom de keukentafel. Maak er zo veel mogelijk een echte werkplek van, met een goede stoel, voldoende ruimte en licht.

Maak goede afspraken met je huisgenoten

Net als wanneer je op je werk bent, kan je niet altijd worden gestoord door thuis. Door iedereen duidelijk te laten weten wanneer je werkt, wanneer je een vergadering via conference call hebt en wanneer je pauzeert, schep je duidelijkheid en rust voor thuis.

Lees ook | Vijftien procent van de CAO's heeft thuiswerken vastgelegd

Houd je aan de kantoorroutine

Begin zoals je altijd begint, pauzeer zoals je altijd pauzeert en stop met werken zoals je altijd stopt. Het is immers een werkdag, maar dan thuis, met de voordelen van thuis. Dus een pauze nemen en even in de tuin zitten of de hond uitlaten is prima!

Lees ook | Thuiswerkers maken meer kilometers

Maak gebruik van de technologische ontwikkelingen

Er zijn enorm veel technologische toepassingen die een thuiswerkdag gemakkelijk kunnen maken. Teams is een tool van Microsoft die standaard in het Office-pakket zit, maar er zijn ook andere middelen, zoals Slack, Skype en zelfs WhatsApp, , die heel erg handig zijn. Voor een goede conference call kan je ook gebruik maken van bijvoorbeeld Whereby.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen