Arbeidsmarkt19 mrt '20 07:13

Steunpakket voorkomt massaontslag, werknemers in proeftijd alsnog de pineut

Auteur: BNR Webredactie

De tientallen miljarden euro’s van het kabinet lijken een massale ontslaggolf af te wenden. Een uitzondering vormen mensen die in hun proeftijd zitten. Zij dreigen het kind van de rekening te worden. Dat is de indruk van verschillende arbeidsrechtjuristen waarmee BNR sprak.

Ontslagvergoeding.
Ontslagvergoeding. ( ANP XTRA)

Werkgevers kunnen hen zonder pardon op straat zetten, zelfs voordat ze ook maar een dag hebben gewerkt. 'In de proeftijd kunnen werknemer en werkgever makkelijk een einde maken aan die samenwerking. Daar hoeft eigenlijk geen reden voor te zijn', zegt Jasper van Hulst, arbeidsrechtadvocaat bij Höcker Advocaten. De verspreiding van het coronavirus heeft enorme gevolgen voor bedrijven. Daarom is het volgens Van Hulst een 'uiterst realistisch scenario' dat mensen die in hun proeftijd zitten aan de kant worden geschoven.

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Geen dag gewerkt, wel ontslagen

Dat de proeftijd niet alleen is bedoeld om te kijken of iemand zijn werk goed doet, bevestigt ook Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS. 'Sterker nog: een werkgever kan de arbeidsovereenkomst per direct opzeggen, zelfs voordat er überhaupt één dag is gewerkt.' Hoewel het steunpakket van het kabinet massaontslagen moet voorkomen, zullen ondernemers die door het coronavirus kampen met teruglopende omzetcijfers deze mogelijkheid gaan benutten, verwacht hij.

Meerdere smaken

Voor veel bedrijven lijkt het ontslaan van personeel de enige optie. Toch kan zo’n keuze in de praktijk juist nadelig uitpakken. 'Bedrijven zijn vaak alleen bezig met de korte termijn', zegt Martin Luxemburg, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. 'Logisch, want ze zien hun omzet terugvallen en projecten niet doorgaan.'

Dossier | Coronavirus

Maar bedrijven die kunnen voorkomen dat er ontslagen vallen, zijn op de lange termijn succesvoller, meent Luxemburg. 'Ze herstellen zich een stuk sneller zodra het weer beter gaat. Daar is genoeg onderzoek naar gedaan. Want tegen de tijd dat je moet opschalen, heb je personeel in huis.' Natuurlijk is dit alleen een optie voor bedrijven die ondanks de omzetdaling geld overhouden om het personeel van te betalen, zo erkent hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen