Arbeidsmarkt26 mrt '20 11:50

'Startups dreigen onder nieuwe regels buiten de boot te vallen'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet komt met miljarden om bedrijven overeind te houden, maar startups dreigen buiten de boot te vallen bij het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). En juist startups hebben weinig vet op de botten, zegt Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association. Vandaag vergadert de Tweede Kamer verder over het pakket om bedrijven tegemoet te komen.

Startups moeten het doorgaans hebben van financiering met vure capital, zonder echt al omzet te draaien. En één van de voorwaarden om voor de nieuwe 'corona'variant van werktijdverkorting in aanmerking te komen is dat je omzetverliés moet laten zien - wat een gotspe is als je überhaupt geen omzet hébt. 'Venture capital-bedrijven zullen ook om zich heen kijken wat er precies gebeurt. Veel startups hebben misschien nog adem voor een paar maanden en dan moet je nu al gaan schakelen.'

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Motor van de economie

Het zou beter zijn als het kabinet bij de toekenning van de werktijdverkorting zou kijken naar het aantal mensen dat in dienst is, gerelateerd aan de omzet. In het algemeen overleven niet alle startups, maar ze worden gezien als motor van de economie van morgen. Maar als ik om me heen kijk, ben ik bang dat die economie van morgen vandaag al gearriveerd is.' Burm heeft goede hoop dat de Tweede Kamer besluit om andere criteria voor startups te gebruiken.

Luister ook | Coronataal | Relevant en betrokken

( ANP Xtra / Lex van Lieshout)

Gerelateerde artikelen