Arbeidsmarkt30 mrt '20 06:47Aangepast op 30 mrt '20 09:25

'Tijdelijk basisinkomen beste oplossing voor zzp'ers'

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag gaan de meeste loketten officieel open, maar de gemeenten werden de afgelopen week al overspoeld met aanvragen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Zelfstandig Ondernemers. Gezien de complexe verwerking en controle van alle aanvragen zou een tijdelijk basisinkomen voor zzp'ers een beter idee zijn, vindt Martin Schuurman van MKB Brandstof.

Uit een inventarisatie van BNR blijkt dat de teller in de vijf grootste gemeenten in Nederland afgelopen vrijdag al op 50-duizend stond en dat aantal is dit weekend vermoedelijke alleen maar gestegen. Zzp'ers die in deze periode minder verdienen dan de bijstandsnorm, kunnen een aanvulling krijgen op hun inkomen. Dat varieert van 1.050 euro voor alleenstaanden tot 1500 euro voor samenwonenden.

Luister ook | Zelfstandige ondernemers in verwarring over compensatieregeling

Actueel inkomen

De schaal van de maatregel is met 1,2 miljoen potentiële gebruikers ongekend, zegt Martin Schuurman van MKB Brandstof. De regeling is bovendien ruim en coulant, maar Schuurman ziet ook knelpunten. 'Het probleem is dat de zzp'er moet aantonen wat zijn actuele inkomen is en dat de gemeente dat moet controleren. Maar een zzp'er weet zijn inkomen pas na afloop van de maand, dan verstuurt hij pas zijn facturen.'

Het verwerken van de honderdduizenden aanvragen voor de regeling zal de gemeenten nog voor grote problemen stellen, verwacht Schuurman. 'De eerste klappen van de recessie vallen bij de zzp'er. De regering zou een onvoorwaardelijke tegemoetkoming moeten uitkeren, een tijdelijk basisinkomen. Dat hoef je niet eens aan te vragen: de Belastingdienst kan gewoon een selectie maken. De kosten daarvan staan in schril contrast met de 90 miljard euro die Rutte achter de hand houdt.'

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Bestaansminimum

Je moet als zzp'er verklaren dat je verwacht een inkomen lager dan het bestaansminimum te hebben. Als dat achteraf toch meer geweest is, dan word je gevraagd je te melden bij je gemeente. Het kabinet doet een dringend beroep op zelfstandig ondernemers om alleen gebruik te maken van de regeling als dat echt nodig is. De regeling is soepeler dan de normale bijzondere bijstand. Toch zijn veel zzp'ers bang dat het lastig is om aan te tonen dat ze aan de voorwaarden voldoen.

Lees ook | Coronacompensatie

ZZP'ers aan het werk in verzamelgebouw.
ZZP'ers aan het werk in verzamelgebouw. ( ANP Xtra / Lex van Lieshout)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen