Arbeidsmarkt5 apr '20 11:47

De tomaat die je productiever maakt

Auteur: BNR Webredactie

We worden sinds het ingaan van de 'intelligente' lockdown overspoeld met thuiswerk-tips. De thuiswerk-tip die het meest in het oog springt is de Pomodorotechniek. Maar wat hebben tomaten te maken met productiviteit? Henri Peters, directeur van projectmanagementbureau Aresz, legt uit hoe je de techniek het beste kan inzetten.

Tijdsblok

Een tijdsblok van 25 minuten waarin je zo geconcentreerd mogelijk je takenlijstje probeert af te werken. Dat is in het kort de Pomodorotechniek. De techniek is ontwikkeld door de Italiaan Francesco Cirillo in de jaren tachtig. 'Hij gebruikte een ouderwetse kookwekker in de vorm van een tomaat' om zijn tijdsblok te monitoren. Vandaar de naam: Pomodorotechniek, of in het Nederlands, tomaattechniek.

Lees ook | Thuiswerken doe je zo

Pauzes

Een tomaat of een ei, het maakt niet uit, zolang je wekker maar luid genoeg is. Je werkt je taken af in telkens vier tijdsblokken van 25 minuten met tussen elk blok een pauze van vijf minuten. Na die vier tijdsblokken krijg je een welverdiende pauze van een half uur. 'Je wordt ook steeds beter in taken bedenken die passen in het tijdsblok van 25 minuten', zegt Peters.

(Unsplash Marcelo Leal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen