Arbeidsmarkt23 mei '20 11:33

FNV: werkgever moet niet ook huisbaas zijn

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een einde komen aan de situatie dat een werkgever tegelijkertijd huisbaas is. Dit stelt vakbond FNV. Met name in het geval van arbeidsmigranten moet ingegrepen worden, vindt de vakbond. Niet alleen is er soms sprake van ronduit schrijnende situaties, arbeidsmigranten die dicht op elkaar gepakt wonen zijn sneller vatbaar voor een virus als het coronavirus.

Image

Luister ook | Voer keurmerk huisvesting arbeidsmigranten in

Problematisch

Volgens bestuurder Tuur Elzinga van de FNV is het moeilijk om getallen te noemen: 'Soms gaat het om grote aantallen mensen die met tientallen een badkamer of keuken moeten delen. Het verschilt van locatie tot locatie, en van uitzendbureau tot uitzendbureau'. Elzinga noemt het problematisch dat mensen voor hun werk én voor hun huisvesting afhankelijk zijn van één partij.

Luister ook | Arbeidsmigranten Westland wonen en werken bij de baas

Tijdelijk huisvesten in leegstaande locaties

'Als contracten en arbeidsvoorwaarden op orde zijn, dan kunnen de mensen zelf op zoek gaan naar een woning', zegt Elzinga die benadrukt dat het hier om een tijdelijke oplossing gaat. 'Er is woningnood, het probleem is niet makkelijk op te lossen, maar er staan nu veel locaties leeg. Op de lange termijn zijn echter andere oplossingen noodzakelijk'.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen