Arbeidsmarkt3 jun '20 14:00Aangepast op 3 jun '20 15:59

TNO: Vast personeel onder druk door coronacrisis

Auteur: Michaël Roele

Vaste medewerkers krijgen door de coronacrisis alleen maar meer druk te verwerken op hun werk. Dat concludeert TNO op basis van eigen onderzoek. De druk op vast personeel was voor de crisis ook al hoog, maar wordt door het ontslag van een deel van de flexibele schil alleen maar groter.

Kantoorpanden op de Zuidas
Kantoorpanden op de Zuidas (©2016 John Gundlach)

'Het is nu door de coronacrisis een radicaal andere situatie', zegt onderzoeker Frans van der Zee van TNO. Vorig jaar was er nog sprake van een enorme krapte op de arbeidsmarkt. 'Daardoor was de druk op vaste, maar ook op flexibele werknemers al enorm toegenomen', betoogt Van der Zee. De coronacrisis gaat dat enorm beïnvloeden.

Beluister ook | Voeding van Morgen | Zo eten we gezond in de toekomst

Die echte effecten zullen pas in de komende drie jaar zichtbaar worden, verwacht Van der Zee. 'De effecten zijn nu nog enigszins versluierd door de uitwerking van de NOW-regeling. Maar die zullen steeds duidelijker worden. De druk op vast personeel wordt groter, omdat het werk met minder mensen moet worden gedaan.'

Beluister ook | Voorbij de Anderhalve Meter

Duurzame inzetbaarheid

Volgens Van der Zee is het belangrijk om je personeel flexibiliteit te bieden en om het breder inzetbaar te maken. Dat vergroot de duurzame inzetbaarheid van je personeel. 'Autonomie op de werkvloer speelt daar een belangrijke rol in, maar ook flexibiliteit. Bijvoorbeeld: thuiswerken, zelf inroosteren en flexibele werktijden.' Ook denkt Van der Zee dat het belangrijk is om werknemers te trainen, om zo hun inzetbaarheid binnen de organisatie verder te vergroten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen