Arbeidsmarkt3 jun '20 00:00Aangepast op 4 jun '20 09:13

CNV: Steeds meer werkgevers lappen coronaregels aan hun laars

Auteur: Diederik de Groot

Steeds meer werkgevers hebben lak aan de geldende coronaregels. Dat stelt Vakbond CNV. Uit navraag van BNR blijkt dat de vakbond er wekelijks tientallen klachten over binnen krijgt. Zo worden werknemers volgens het CNV regelmatig gevraagd om gewoon te komen werken, terwijl zij met verkoudheidsklachten kampen. Iets wat volgens de regels nu niet is toegestaan.

Met de versoepeling van de overheidsmaatregelen neemt de vraag om weer te komen werken toe en daarmee ook de druk om 'gewoon' naar het werk te komen. ‘De meerderheid van alle vragen die momenteel bij het CNV binnenkomen, is gerelateerd aan gezondheid. We worden overstelpt met telefoontjes van leden die moeten komen werken als ze verkouden zijn, of als een huisgenoot verkouden is of hoest', stelt het CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Topje van de ijsberg

Daarnaast komen er volgens Fortuin veel meldingen binnen over de anderhalvemeterregel, die op werkplekken niet goed zou worden nageleefd. ‘Het gaat om tientallen telefoontjes per week, afkomstig uit zowel de publieke sector als de markt. We vermoeden dat dit het topje van de ijsberg is en de werkelijke problematiek vele malen groter is', zegt Fortuin. ‘De laksheid onder werkgevers neemt toe. Men vindt het na meer dan twee maanden welletjes. Het coronavirus verdwijnt echter niet ineens met het versoepelen van de kabinetsmaatregelen.’

Beluister ook | Voorbij de Crisis | Juristen CNV worden platgebeld voor rechtsbijstand

Kwetsbare gezondheid

Veel telefoontjes zijn volgens de vakbond afkomstig van mensen met een kwetsbare gezondheid. Mensen met astma, epilepsie, hart- en vaatziekten of een kwetsbare partner. Zij moeten toch komen werken. Fortuin: ‘Ongehoord. Juist deze mensen moeten thuisblijven en beschermd blijven tegen het coronavirus.’

Beluister ook | CNV: Dwing vakantiegeld desnoods juridisch af

'Werkstickers' op de werkvloer
'Werkstickers' op de werkvloer ( ANP / Sander Koning)

Veel werkgevers wantrouwen daarnaast volgens het CNV het thuiswerkend personeel en vragen hen daarom naar kantoor te komen. ‘De controledrift van werkgevers mag niet ten koste gaan van de gezondheid van werknemers. Nog steeds geldt het overheidsadvies: thuiswerken wanneer het kan.’

Ook bij vakbond FNV komen meldingen binnen over we werkomstandigheden en de coronaregels. Een rapport is echt nog niet beschikbaar, waardoor door FNV nog geen algemeen beeld kan worden geschetst.

GroenLinks: ook wij krijgen signalen

Dat werkgevers lakser zouden worden met de coronaregels, is ook opgevangen door de GroenLinks- Tweede Kamerlid Paul Smeulders: 'Wij krijgen in de politiek best veel signalen dat sommige bedrijven gewoon een loopje nemen met de coronaregels.' Volgens Smeulders mogen mensen in sectoren als de distributie gewoon komen werken als ze verkouden zijn, omdat die als een vitale sector wordt gezien.

Werkgevers: beeld klopt niet

Werkgeversvereniging AWVN zegt het geschetste beeld totaal niet te herkennen. Jannes van der Velde van de AWVN: 'Wij zien dat bedrijven juist heel veel doen om aan de coronamaatregelen te voldoen. Het is voor hen natuurlijk een nieuwe werkelijkheid, maar er wordt ontzettend veel geïnvesteerd.' Als voorbeelden noemt de AWVN het gratis verstrekken van mondkapjes en het stimuleren om juist nu vakantiedagen op te nemen. Daarvoor worden soms 'bonusvakantiedagen gegeven'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen