Arbeidsmarkt4 jun '20 06:39Aangepast op 4 jun '20 08:53

Arbeidsmarkt krijgt weer beetje perspectief

Auteur: BNR Webredactie

Er lijkt wat licht aan het einde van de tunnel op de Nederlandse arbeidsmarkt. Althans: voor hoger opgeleiden. Uit een data-analyse van Randstad blijkt dat de arbeidsmarkt voor deze groep bezig is met een herstel.

Beluister ook | Werkprofessor | Waarom je bij problemen altijd naar het grotere plaatje moet kijken

Het totaal aantal vacatures ligt nog wel 30 procent onder het niveau van een jaar geleden. Er zijn nu vijfduizend openstaande vacatures, tegenover 60.000 normaal in deze periode. De horeca kent een krimp van 65 procent, de schoonmaakbranche van 50 procent, administratieve beroepen 45 procent. De zorg (-5 procent), de bouw (-11 procent) en de ICT (-11 procent en sociaal-maatschappelijk werk (-15 procent) kennen een relatief beperkte krimp.

Meer dynamiek

Er kunnen, zeker voor hoogopgeleide jongeren, de nodige vervangingsvacatures ontstaan, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. 'En uitzendbureaus kunnen die signalen als eerste zien, zoals ze het ook als eerste merken als het slecht gaat. Deze jongeren staan vaak vooraan op de arbeidsmarkt als er mensen weggaan of met pensioen gaan. Zo komt er wel meer dynamiek, maar er is nog niet meteen meer licht te zien aan het eind van de tunnel.'

Beluister ook | Arbeidsmarkt trekt voorzichtig aan

Op mbo-niveau groeit vooral de vraag naar supermarktmanagers, verpleegkundigen en verzorgenden. Op hbo-/wo-niveau trekt vooral de vraag naar accountants, java- en front-end developers, docenten en GZ-psychologen aan. Investeren in scholing en omscholing is cruciaal, zegt Dominique Hermans, algemeen directeur van Randstad. He kan de schaarste beperken en de groep weer op weg helpen die nu door de coronacrisis zonder werk zit.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

( ANP / Lex van Lieshout)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen