Arbeidsmarkt17 jun '20 12:30Aangepast op 17 jun '20 17:02

Evenementlocaties in zwaar weer door coronacrisis

Auteur: BNR Webredactie

Ongeveer 70 procent van alle evenementlocaties in Nederland heeft moeite het hoofd boven water te houden als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij brancheorganisatie CLC-VECTA. 'De zaken zijn gewoon volledig dicht en de kosten lopen door', zegt Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA, de branchevereniging voor organisatoren van beurzen, congressen en evenementen.

Lees ook | Sportwereld en evenementensector willen gezamenlijk open

Routekaart nodig

De coronarichtlijnen van het RIVM zorgen ervoor dat er heel wat voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te waarborgen. Daarnaast komt nog dat de beperkingen qua bezoekersaantallen ervoor zorgen dat er geen rendabele businessmodellen zijn bij veel evenementlocaties. 'Als er geen perspectief wordt geschetst op korte termijn, met een routekaart waarmee kan worden ingeschat wanneer men weer open kan met wat grotere groepen en mogelijke richtlijnen, zal het veel moeilijker blijven voor bedrijven om de zaak open te houden. Van 12 maart is van het ene op het andere moment de zaak gesloten tot op. En de vaste kosten lopen gewoon door', zegt Rijpkema.

Lees ook | Wanneer kan de RAI weer open?

Banen

Die routekaart is volgens Rijpkema het allerbelangrijkste. De bedrijven moeten kunnen anticiperen hoe lang deze periode nog zal duren. Verder vragen de organisatoren van beurzen, congressen en evenementen ondersteuning. 'Het gaat met name om deze periode overbruggen met elkaar.' Volgens Rijpkema gaat het in de sector om 70.000 banen. 'Op het moment dat er geen perspectief wordt geschetst, komen de banen van 30 tot 35 procent van die mensen onder druk te staan.' Volgens Rijpkema zal de verhoging van 30 personen in totaal naar 100 personen per zaal vanaf 1 juli al helpen, maar ook dat 'zal nog geen rendabel businessmodel opleveren.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Compagnietheater in Amsterdam.
Compagnietheater in Amsterdam. (ANP Koen Suyk)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen