Arbeidsmarkt23 jun '20 06:14Aangepast op 23 jun '20 09:20

Kwart zzp'ers zit nog volledig zonder werk

Auteur: BNR Webredactie

Een kwart van de zzp'ers zit nog helemaal zonder werk. Bij de mkb'ers is dat één op de tien. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction en de MKB Servicedesk. Wel blijkt het optimisme bij de ondernemers enigszins te groeien. Een derde steunpakket lijkt nodig om deze problemen het hoofd te bieden.

Het is een zorgwekkende situatie, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken aan de Universiteit Tilburg. 'Nu we weer mogen reizen en de maatregelen worden versoepeld, is dit wel een hele grote groep die in deze anderhalvemeter-economie nog geen meter vooruitkomt. We zien allemaal hele sombere prognoses en voor een deel zitten hierin de uitgestelde problemen. De komende tijd zal waarschijnlijk aan het licht komen dat er zo veel kwetsbare bedrijven en zzp'ers zijn.'

Beluister ook | Zzp'ers verliezen gemiddeld 20 procent omzet

Daarom is een derde NOW-regeling noodzakelijk, meent Wilthagen, die wel een ander karakter moet hebben dan de eerste twee versies. 'Die waren zeer kostbaar en met veel huzarenstukjes gemaakt, maar nu komt het erop aan om bedrijven die nog levensvatbaar zijn en de werknemers nieuwe dingen te laten doen. Dat is ingewikkelder dan wat NOW 1 en 2 deden, maar het is wel nodig. Het is niet allemaal dor hout, maar die transitie moet je ook weer ondersteunen.'

Openstellingen en versoepelingen

Volgens Ronald de Snoo, directeur van MKB servicedesk, is dat een rechtstreeks gevolg van de openstellingen en de versoepelingen, die er in combinatie met het nieuwe steunpakket voor zorgen dat er ten minste weer wat omzet gedraaid kan worden. Een ruime meerderheid zegt vertrouwen te hebben in de buffers en de kansen om de crisis te overleven. Al vreest nog altijd 34 procent dat het lastig wordt en vreest 18 procent van de bedrijven de crisis niet te overleven.

Beluister ook | Helder! Krijgen we een verloren generatie scholieren?

Het verschilt per branche, maar De Snoo denkt dat mkb-bedrijven nu eerst hun omzet op orde willen hebben, voordat ze weer zzp'ers inschakelen. Bijna vier op de vijf ondernemers (78 procent) hebben er alle vertrouwen in dat zij met hun bedrijf goed uit de crisis gaan komen. In het begin van de crisis had slechts 65 procent dat gevoel. Het vertrouwen in de eigen financiële buffers steeg, van 52 procent in april tot 64 procent nu.

Het kan voor veel bedrijven nog alle kanten op
Het kan voor veel bedrijven nog alle kanten op ( ANP / Piroschka van de Wouw)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen