Arbeidsmarkt24 jun '20 09:46Aangepast op 24 jun '20 10:17

'Juist nu ingrijpen in arbeidsmarkt'

Auteur: BNR Webredactie

De coronacrisis legt de kwetsbaarheid van onze arbeidsmarkt bloot en daarom is het nu tijd om in te grijpen. Dat stellen zestien maatschappelijke instellingen vandaag in een open brief aan de Tweede Kamer.

De zestien, waaronder Tilburg University, de branchevereniging voor schuldhulpverlening, sociaal bankieren en bewindvoering en de Landelijke Cliëntenraad, de maken zich zorgen om de kwetsbaren op de arbeidsmarkt, waaronder jongeren, flexwerkers, nieuwkomers, statushouders en laaggeletterden. Juist de coronacrisis toont de verschillen tussen vast en flex en tussen hoog- en laagopgeleid aan. Juist nu is daarom een arbeidsmarkttransitie nodig om erger te voorkomen, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt vraagstukken aan de Universiteit Tilburg.

Tien punten

Daarom staan in de brief tien punten om de arbeidsmarkt op de schop te nemen, zoals volledige kansengelijkheid en geen discriminatie, een eigen leerbudget en het vergroot van de autonomie en zeggenschap op het werk. Dit moet de werkdruk verlagen, vermeldt de brief.

Commissie Borstlap

Eerder dit jaar kwamen ook de commissie Borstlap en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid met aanbevelingen. Volgens Wilthagen voegt de brief inhoudelijk hieraan weinig toe, maar het gaat om het moment, zegt hij. 'We staan aan de vooravond van de verkiezingen. Programma's worden nu geschreven. Daar moet je op inspringen. Tijdens een kabinetsperiode is het veel lastiger om dingen veranderd te krijgen.'

Luister ook | CBS: Werkloosheid stijgt minder hard

Een jonge vrouw arriveert voor een sollicitatiegesprek.
Een jonge vrouw arriveert voor een sollicitatiegesprek. ( ANP XTRA Roos Koole)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen