Arbeidsmarkt6 jul '20 15:07

'Overheid moet ingrijpen in headhuntermarkt'

Auteur: BNR Webredactie

In Nederland hebben drie grote buitenlandse headhunters het grootste deel van de markt in handen. En daardoor is er een ongezond klimaat ontstaan als het gaat om het werven van de top. 'Niemand stelt de vraag: wie stelt eigenlijk alle kandidaten aan voor de topposities in de Nederlandse economie voor de laatste 25 jaar', zegt Chris de Groot, managing partner bij Financial Assets.

Lees ook | CEO's maken termijnen zelden vol

Diversiteit

De Groot vindt het bijzonder dat drie buitenlandse partijen alle topbenoemingen doen in de Nederlandse economie. Hij vindt het vooral merkwaardig dat de overheid hier niets aan doet. 'Er is in de maatschappij een enorme schreeuw om diversiteit. Er moeten vrouwen en jongeren aan de top komen, andersdenkende mensen ook. Maar niemand stelt de vraag: wie stelt eigenlijk alle kandidaten aan voor de topposities in de Nederlandse economie voor de laatste 25 jaar?'

Oligopolie

De Groot hekelt niet alleen het gebrek aan diversiteit, maar ook de verstoring van de marktwerking door die oligopolie. De top van het bedrijfsleven, van de economie zou er zeker anders hebben uitgezien indien er meer spelers op de markt zouden zijn, zegt De Groot. 'De drie partijen die dat de laatste 25 jaar doen, roeren constant in datzelfde potje en mensen gaan door dezelfde mal heen.' De Groot is ervan overtuigd dat er veel meer headhunters zijn in Nederland die die topposities in de economie kunnen vullen. Hij verwacht dat de overheid ingrijpt, dat er Kamervragen komen en dat er regulering komt. De markt zou niet meer bij machte zijn om iets aan de huidige situatie te veranderen.

Lees ook | CDA eist opheldering over buitenlandse partijen in financiële sector

Gerelateerde artikelen