Arbeidsmarkt10 jul '20 06:59Aangepast op 10 jul '20 09:26

Werktijd 9-to-5 staat onder druk

Auteur: BNR Webredactie

Er is nog zo op gehamerd toen we massaal gingen thuiswerken: neem genoeg rust en ga niet 's avonds of in het weekend verloren uurtjes inhalen. Maar veel werknemers zijn juist meer en langer gaan werken. Dat is van de conclusies die staat in nieuwste Work Trend Index van Microsoft. 'Dat komt omdat je altijd kan werken, je bent digitaal verbonden en er zit geen slot op', zegt Hans van der Meer directeur van de Microsoft 365 Business Group.

Lees ook | CDA Business Club wil minder thuiswerk

Werkdruk

De coronacrisis zadelt veel werknemers met een enorme werkdruk op. Ruim een derde van de werknemers zegt momenteel de hoogste werkdruk ooit te ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV. 'Je ziet een verschil tussen de publieke sectoren en de marktsectoren', zegt Piet Fortuin, voorzitter van CNV. In de zorg en het onderwijs ligt de druk met name heel hoog. 'Mensen ervaren dat het einde van de dag er niet meer is. Je doet tussendoor misschien een boodschap, maar je werkt wel door tot tien uur.'

Kantoor

Werknemers beginnen 's ochtends, soms zelfs vroeger dan de openingstijden en ze gaan 's avonds ook veel langer door. Dat ligt aan het wegvallen van de fysieke grenzen zoals even stoppen om samen met je collega's te lunchen en doordat je je niet meer van thuis naar kantoor moet verplaatsen en omgekeerd. 'In Microsoft Teams hebben we daar oplossingen voor. Dan krijg je bijvoorbeeld een bericht dat het misschien nu tijd is om even pauze te nemen. Of je krijgt een e-mail die zegt dat je al zoveel buiten je werktijden hebt gewerkt en of dat goed voor je is', zegt Hans van der Meer.

Lees ook | Fiscus kan thuiswerkplek belasten

Gerelateerde artikelen