Arbeidsmarkt13 jul '20 06:17Aangepast op 13 jul '20 08:55

Tienduizenden aanmeldingen nieuw zorgpersoneel tijdens coronacrisis

Auteur: BNR Webredactie

Meer dan 25.000 mensen hebben zich de afgelopen maanden gemeld om bij te springen in de zorg tijdens de corona-crisis. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het initiatief 'Extra handen voor de zorg', het Elisabeth Tweestedenziekenhuis en recruiter BKV.

Lees ook | Liveblogs coronacrisis

22.000 mensen

'We hebben 22.000 mensen in ons bestand gekregen waarvan we ruim vijfenhalfduizend hebben ingezet in verpleeg- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg', zegt directeur Jelle Boonstra van Regioplus, een samenwerkingsverband van werkgeversorganisaties in de sector Zorg en Welzijn. Volgens Boonstra, die het initiatief 'Extra handen voor de zorg' heeft gecoördineerd, is dit echter geen structurele oplossing voor de tekorten in de zorg: 'Daar staan we voor grotere uitdagingen. Waar het om gaat is om mensen in de zorg te houden'.

Interesse in opleiding neemt toe

Wat Boonstra wél opvalt, is dat het initiatief een categorie mensen heeft aangetrokken die voordien niet in beeld was: 'De mensen die zeggen dat in geval van nood een beroep op hen kan worden gedaan'. Boonstra merkt ook dat het aantal aanmeldingen voor de opleiding Verpleegkunde op zowel mbo- als op hbo-niveau stijgt: 'de interesse voor het vak neemt toe'. Volgens Boonstra is het aantal aanmeldingen met wel 10 procent gestegen.

Omdat met name veel docenten Verpleegkunde en Verzorging zijn ingezet als extra handen, pleit Boonstra voor een hybride opleiding waardoor mensen zowel inzetbaar zijn in het onderwijs als in de praktijk.

Vervanging

De ingestroomde zorgprofessionals zijn vooral aan het werk gezet in huisartsenposten, verpleeghuizen en via het ministerie van V&W voor het Caribisch gebied, zegt managing consultant Monique Damen van zorgrecruiter BKV. Volgens haar gaat het vooral om vervangingsplekken voor personeel dat naar de ic was verplaatst. Damen denkt wel dat het invloed heeft op het tekort. Desgevraagd zegt Damen dat een tweede golf 'zeker een uitdaging' worden.

Luister ook | 2.700 aanmeldingen voor corona-hulp in noordelijke ziekenhuizen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen