Arbeidsmarkt5 okt '20 12:27Aangepast op 5 okt '20 12:44

Nieuwe wet moet definitief afrekenen met genderloonkloof

Auteur: BNR Webredactie

Vrouwen krijgen nog steeds minder betaald dan mannen. PvdA, GroenLinks, SP en 50Plus willen nu via een wet met die loonkloof afrekenen.

Een loonstrookje.
Een loonstrookje. (ANP)

Verboden

Ondanks dat ongelijke betaling al bijna veertig jaar wettelijk verboden is, is er nog steeds sprake van een grote, onverklaarbare loonkloof tussen vrouwen en mannen. Per uur verdienen vrouwen gemiddeld 14 procent minder dan hun mannelijke collega’s.

Zichtbaar

De verplichting om inzicht te geven in de beloningsverschillen komt in het wetsvoorstel bij het bedrijf te liggen. 'We weten het, onderzoek toont het aan, maar het is niet zichtbaar', legt Nevin Özütok, kamerlid van Groenlinks en initiatiefnemer van de wet, uit. Met een wet moet daar verandering in komen. 'Vrouwen kunnen dan aankaarten dat ze niet gelijk worden beloond.'

Luister ook | 'Positieve trend in benoemingen vrouwen aan de top'

Certificering

Er wordt een certificeringssysteem ingevoerd, waarbij het voor organisaties met meer dan 250 werknemers verplicht wordt om iedere drie jaar cijfers aan te leveren over het salaris van de werknemers. Wanneer sprake is van ongelijke beloning, dan krijgt de werkgever de kans de situatie te verbeteren. Als de werkgever daar geen gehoor aan geeft, volgen mogelijk boetes.

Luister ook 'We zijn er nog lang niet met vrouwen in RVC's'

Gerelateerde artikelen