Arbeidsmarkt28 okt '20 07:03Aangepast op 28 okt '20 10:56

'Kabinet moet tempo maken met aanpak jeugdwerkloosheid'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet moet haast maken met de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Dat zeggen FNV Young en United en VCP Young Professionals tegen BNR. Al in de zomer werd beloofd dat er een iets zou komen om jongeren tegemoet te komen, maar concrete plannen laten nog op zich wachten. De Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA) en Eppo Bruins (CU) hebben inmiddels Kamervragen gesteld over de aanpak van de jeugdwerkloosheid.

Een loket bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam.
Een loket bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam. ( ANP Xtra Robin van Lonkhuijsen)

Al in de zomer werd beloofd dat er een aanpak voor dat probleem zou komen, maar concrete plannen laten nog altijd op zich wachten. Inmiddels is de jeugdwerkloosheid door de coronacrisis al opgelopen van 6,3 procent tot ruim 11 procent. Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young en United, hoort veel verhalen van gemeenten en instellingen die steeds meer jongeren hebben die bij hen aankloppen.

Luister terug | Gemeenten vrijwel unaniem: deur dicht voor het Rijk

Van Weegberg wil onder meer dat het UWV sneller actie onderneemt. Jongeren horen volgens hem nog te vaak dat ze eerst maar eens vier weken een baan moeten zoeken. 'Er moeten daarom meer startersbanen komen en er moet gekeken worden naar mbo-stages en leer-werkplekken.' Die zijn vooral voor de doorstroming van die groep heel belangrijk. Ook moet er volgens Van Weegberg meer oog zijn voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Traineeships

Volgens Sacha Heemskerk van VCP Young Professionals gaat het niet alleen over bijbaantjes en volwaardige banen, maar is er ook reden voor zorg om starters. 'We moeten ook kijken naar traineeships en typische startersbanen. We maken ons vooral zorgen over jongeren die al lang aan de kant staan. Er moet echt haast gemaakt worden met een plan om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.'

Luister terug | Coronacrisis bezorgt afgestudeerden valse start op de arbeidsmarkt

Het SER Jongerenplatform heeft jongerenwerkloosheid naar eigen zeggen al langere tijd hoog op de agenda staan en vindt het zorgelijk dat de werkloosheid onder jongeren verder oploopt als gevolg van de coronacrisis. Jongeren zijn kwetsbaar op de arbeidsmarkt omdat zij vaker in flexibele arbeidsrelaties werken en minder zekerheid hebben over werk en inkomen.

Het SER Jongerenplatform heeft met de Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC) informatie ingewonnen over de ervaringen en ideeën van jongeren over de gevolgen van coronacrisis voor onder meer hun werk. Daarvoor is in september een app gelanceerd. Het onderzoek loopt nog, maar de onzekerheid bij jongeren over werk en inkomen is terug te zien. Het rapport van de JDC verschijnt in januari 2021.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen