Arbeidsparticipatie gehandicapten kleiner dan ministerie claimt
Er zijn veel minder mensen met een arbeidsbeperking aan een baan geholpen dan eerdere cijfers van het ministerie lieten zien. Dat blijkt nu uit een onderzoek van Capeladvies, in opdracht van Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt.
Beluister ook | Is het aannemen van arbeidsbeperkten de oplossing voor het personeelstekort?
Grote verschillen
Volgens de officiële tellingen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zouden er tot eind 2019 53.000 mensen met een arbeidsbeperking aan het werk zijn gekomen, uit het onderzoek blijkt dat het om slechts 12.000 mensen gaat. 'Dat is een enorm verschil', zegt vice-voorzitter Jeroen van der Geest van Cedris die er echter enkele kanttekeningen bij maakt: 'Er worden nog steeds wel extra banen gerealiseerd, maar als wij het over extra banen hebben, dan hebben we het over mensen die voorheen niet aan het werk waren, die thuis op de bank zaten'.
Beluister ook | Het gaat goed met de banenafspraak
Extra maatregelen
Van der Geest pleit voor extra maatregelen om de uiteindelijke doelstelling van 125.000 extra banen te realiseren. Volgens hem zijn er met de realisering van die ambitie echter middelen gemoeid en 'dat is wat moeizaam gegaan de afgelopen jaren. Werkgevers staan vaak heel sympathiek tegenover het aannemen van mensen met een beperking, maar moeten daar wel in begeleid en ondersteund worden'.
Ministerie verrast
Het ministerie van Sociale Zaken zegt verrast te zijn door de cijfers. De brancheorganisatie die met een onderzoek naar buiten kwam, is altijd betrokken geweest bij het monitoren van de 'banenafspraak', zegt het departement. Het ministerie wijt de verschillen in cijfers aan het feit dat mensen die van een sociale werkplaats of een andere gecreëerde werkomgeving bij een regulier bedrijf aan de slag gaan, worden meegeteld.
Staatssecretaris Bas van 't Wout zegt dat niet meer dan logisch te vinden en zich niet in de uitkomsten van het nieuwe onderzoek te herkennen. De resultaten van de banenafspraak worden jaarlijks door het UWV gemonitord volgens de afspraken in de wet waarbij Cedris altijd betrokken is geweest, zegt Van 't Wout die erkent dat er nog een lange weg te gaan is.