Koolmees schuift hervorming arbeidsmarkt door
Minister Wouter Koolmees deelt de conclusies van de commissie-Borstlap. Maar een grootschalige hervorming van de arbeidsmarkt parkeert hij bij het volgende kabinet. In januari waarschuwde Borstlap voor de toenemende tweedeling tussen vast en flex. 'Hij is ingehaald door de realiteit', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.
Beluister ook | Koppel voorwaarden aan nieuw steunpakket
Grote stap
'Koolmees onderstreept de conclusies van Borstlap. Het verschil tussen vast en flex is te groot, zo blijkt ook weer uit de Covid-crisis. Er moet een andere manier van werken komen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.' Door de coronacrisis zijn echter ook de verkiezingen rap dichterbij gekomen, dus moet het volgende kabinet die grote stap nemen. Koolmees zelf heeft er geen tijd voor.
Beluister ook | Juist nu ingrijpen in arbeidsmarkt
'Hij is ingehaald door de realiteit', zegt Van Leeuwen, 'Je ziet hoe kwetsbaar de arbeidsmarkt is, je ziet waar mensen hun werk kwijtraken - dat zijn jongeren en de flexwerkers'. Maar Koolmees zat niet stil: 'Hij heeft gesleuteld aan de Wet DBA, aan arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers, aan de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Hij heeft niet niks gedaan, maar de grote hervormingen worden wel echt op de lange termijn geschoven'.
Hangijzer ontslagrecht
Een andere politieke wind zal daar weinig verandering in brengen: Van Leeuwen ziet 'Borstlap' overal terug in de verkiezingsprogramma's: heel veel partijen nemen die conclusies over. 'Alleen de versoepeling van het ontslagrecht is iets waarover boven de formatietafel geruzied zal worden. Volgens Borstlap is dit een voorwaarde om te hervormen, maar de linkse partijen willen daar absoluut niet aan.'
Beluister ook | Zzp-clubs bieden alternatief voor zzp-wet van Koolmees
FNV niet blij
De grootste vakbond van Nederland hekelt het gebrek aan 'daadkracht in de reactie van het kabinet' op de rapporten over de arbeidsmarkt. Volgens de FNV moet het kabinet snel optreden om flexwerkers meer zekerheid te bieden, juist in tijden van crisis. In plaats daarvan wordt de nodige ingreep op de arbeidsmarkt doorgeschoven naar het volgende kabinet, zegt de bond.