Arbeidsmarkt21 dec '20 07:28Aangepast op 21 dec '20 10:43

'Dit gaat jaren na-ijlen'

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet doet niet genoeg om de schade voor jongeren in de coronacrisis te beperken en daar moet snel verandering in komen. Dat zeggen de jongerenvoorzitters van vakbonden CNV en FNV tegen BNR.

(ANP Jeroen Jumelet)

Beluister ook: FNV en CNV: kabinet doet te weinig voor jongeren

Effect ijlt jaren na

Volgens voorzitter Bas van Weegberg van FNV Young en United maken veel jongeren nu een valse start. Van Weeberg reageert op het rapport van SEO Economisch Onderzoek, waaruit blijkt dat 4 procent van de banen voor jongeren na de éérste coronagolf al was verdwenen. 'Het gaat alleen nog maar om de eerste golf, we kennen dus de effecten van de tweede golf niet eens.' Volgens Van Weeberg gaat dit, in combinatie met woningnood en de effecten van het leenstelsel, nog jaren na-ijlen.

Beluister ook | Regio's kunnen arbeidsmarkt bedienen

Landelijke aanpak

Voorzitter Justine Feitsma van CNV Jongeren pleit voor een meer landelijke aanpak. Nu wordt vooral regionaal gewerkt. 'Dit is onnodige schade.' Volgens Van Weeberg en Feitsma kan de overheid jongeren op verschillende manieren helpen: zelf meer jongeren in dienst nemen, meer werk maken van de creatie van leer- en stageplekken, werkgevers aansporen meer jongeren in dienst te nemen, het sociaal vangnet te versterken en de bijstand voor jongeren te verhogen en compensatie van flexwerkers die de afgelopen maanden hun baan kwijtraakten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen