Arbeidsmarkt29 jan '21 08:27Aangepast op 29 jan '21 09:29

Streefwet vrouwenquotum voldoet niet

Auteur: BNR Webredactie

Als we meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven willen, hebben we strengere wetgeving nodig. De wettelijke streefcijferregeling heeft maar een heel beperkt effect gehad, blijkt uit de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2020.

Het aandeel vrouwen in een gemiddelde raad van bestuur lag het afgelopen jaar op 12,4 procent, vertelt Caroline Princen, voorzitter van de Commissie Monitoring Talent naar de Top. Bij raden van commissarissen was dat 20,4 procent. Dat is te weinig: volgens de streefwet zouden er nu 30 procent vrouwen in zowel de RvB's als in de RvC's moeten zitten.

Luister ook | Vrouwelijke board minder aantrekkelijk voor investeerders

Maar liefst 90 procent van de bedrijven boekt totaal geen vooruitgang op dit terrein. En dus moet naar zeven jaar worden geconstateerd dat de streefwet niet goed genoeg functioneert, terwijl daar wel een inspanningsverplichting voor geldt. Vrijwel alle landen om ons heen hebben een vrouwenquotum voor bedrijven. Duitsland bijvoorbeeld ziet dat vijf jaar quotum enorme stappen heeft gezet voor bedrijven die daaronder vielen.

Excuustruus

Er zijn in Nederland ruim 8 miljoen vrouwen. Als je dan als vrouw benoemt wordt, kom je nog steeds uit een enorm reservoir aan goeie mensen, zegt Princen. En tegen vrouwen die toch het idee lastig vinden om als excuustruus te worden benoemd, zegt ze: 'So what? Laat het maar zien, je kunt het echt wel'.

De Tweede Kamer stemt volgende week over het vrouwenquotum voor RvC's. Princen hoopt dat dat een 'no-brainer' is voor de Kamer en dat het snel wordt aangenomen. 'Want we zijn wel klaar met proberen en praten; er moet gewoon iets gaan gebeuren.'

Luister terug | Werkverkenners | Vrouwenquotum

Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, beaamt dat de streefwet te weinig vruchten heeft afgeworpen en dat het allemaal te langzaam gaat. Dat is des te vreemder omdat is aangetoond dat het goed is voor een bedrijf om vrouwen in de board te hebben. Tegelijk noemt ze het probleem een 'veelkoppig monster'. Er zijn namelijk ook zaken mee gemoeid als de deeltijdcultuur in Nederland en hoe de kinderopvang is geregeld. De Sociaal Economische Raad raadt het vrouwenquotum dan ook aan.

Bedrijven moeten ook wel hun best doen om vrouwen binnen te halen, zegt Thijssen. Ze moeten bijvoorbeeld bereid zijn om een vacature net zo lang open te houden totdat ze een vrouw hebben gevonden. 'En vrouwen moeten iets meer verleid worden. Vrouwen hebben de neiging om te blijven zitten in een baan waarin ze zich happy voelen.'

Herna Verhagen, CEO van PostNL.
Herna Verhagen, CEO van PostNL. ( ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen