Arbeidsmarkt1 feb '21 12:43

Hoe ga je om met rouw op de werkvloer?

Auteur: BNR Webredactie

Één op de tien werkenden belandt na het verlies van een naaste in een burn-out. Wat kun je als werkgever doen om je werknemer te begeleiden in het rouwproces? En hoe help je een collega die net een naaste is verloren? In BNR’s Big Five praat Diana Matroos met Chantal Frederiks, die na verlies van haar partner als rouwcoach op de werkvloer aan de slag is gegaan.

(ANP Sem van der Wal )

Het is belangrijk dat je kijkt: hoe kan ik mijn werknemer ondersteunen na verlies, zegt Frederiks. 'Daarmee help je werknemer, een heel team, je voorkomt uitval en het zorgt er ook gewoon voor dat je kosten bespaart. Want het verzuim is enorm.' Vooral uitval na verlies van een partner of kind is groot. 25 procent van de werknemers komt zelfs helemaal niet meer terug op de werkvloer na verlies van een partner.

Zorg dat je in gesprek gaat

Volgens Frederiks kan een leidinggevende veel betekenen in het begeleiden van mensen met rouw. Maar er kan ook veel mis gaan. 'Thuisblijven is zeker geen optie, binnen een week aan het werk gaan is ook geen optie. Maar zorg dat je in gesprek gaat.' Over het algemeen wordt rouw op de werkvloer enorm onderschat. Het meest voorkomende is volgens Frederiks dat mensen denken dat je er na drie maanden 'wel overheen bent'. Terwijl uitval juist ook lange tijd daarna nog kan voorkomen.

Luister terug | BNR's Big Five | Rouw | Chantal Frederiks

'De eerste dag dat iemand terugkomt, vang diegene op bij de voordeur. Zorg dat je er bent. Dat is niet zoveel moeite. Wat is het om een uur te investeren in iemand wat je veel meer oplevert op de lange termijn.' Als leidinggevende betekent dat dat je goed moet kunnen waarnemen, maar het is ook belangrijk dat degene die rouwt zelf aangeeft waar de behoefte ligt. 'Soms is er ook gewoon behoefte aan lucht en je moet ook af en toe kunnen lachen.'

Rouwverlof

Als coach traint Frederiks leidinggevenden in omgaan met werknemers met verlies, maar ze pleit daarnaast ook voor rouwverlof. 'Als begin zou het goed zijn als mensen zes weken versnipperd door het jaar kunnen opnemen.' Nu ben je als werknemer nog te veel afhankelijk van een goede band met de werkgever. 'We vinden zwangerschapsverlof heel normaal, maar ook van rouw moet je echt herstellen.'

Lees ook | Boeketten niet aan te slepen in coronakringen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen