
Luister ook | Nederlander wil langer thuiswerken na crisis
Volgens Oude Hengel zijn er natuurlijk wel mensen met klachten, 'maar het is niet hoger dan in 2019 toen we nog niet allemaal thuis werkten. We zien de klachten wel bij dezelfde soort beroepen terugkomen. Als we naar burnout kijken, dan denken we aan onderwijspersoneel. Dat heeft meer burnoutklachten. We zien over het algemeen overigens geen grote verschillen tussen leeftijdsgroepen'.
Wel zorgelijk is dat heel veel mensen meer dan zes uur per dag achter elkaar beeldschermwerk doen, steeds dezelfde bewegingen maakt en te weinig pauzes neemt. 'Dat is zorgelijk voor de lange termijn.'
Luister ook | Ondernemerspanel over het recht op thuiswerken
TNO constateert dat 1 op de 4 werknemers ook na de pandemie grotendeels thuis wil blijven werken. TNO deed onderzoek onder 10.000 werknemers die ook de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) in 2019 hadden ingevuld. Thuiswerken in de beroepen die dat mogelijk maken, is de norm geworden. Eén op de zeven werknemers geeft volgens TNO aan dat ze meer thuis kunnen werken dan ze nu doen.
‘Slechts weinig mensen willen volledig op locatie werken. We zien echt een flinke verschuiving in de sectoren met kantoormedewerkers die ook thuis kunnen werken. We gaan niet meer terug naar het oude normaal, ook al moeten we afwachten of werkgevers na de pandemie hun mensen weer volledig op kantoor willen zien’, zegt Oude Hengel.
Toch zijn de arbeidsomstandigheden thuis niet ideaal. 45 procent van de thuiswerkers heeft behoefte aan extra middelen voor een goede werkplek. Bovendien zijn mensen meer gaan zitten, bijna 90 procent zit minstens zes uur per dag achter zijn laptop.
Luister ook | Veel thuiswerk Nederland is onveilig