Arbeidsmarkt8 mrt '21 12:33

'Winstgevende sectoren misbruiken coronacrisis'

Auteur: BNR Webredactie

De cao-onderhandelingen in goedlopende en winstgevende sectoren zitten muurvast. Ook verhardt de sfeer aan veel onderhandelingstafels, waarschuwt vakbond CNV.

Het gaat om sectoren die niet worden geraakt door de coronacrisis of die zelfs profiteerden, zoals supermarkten. Ondanks miljarden extra omzet en zware bonussen in de top hoeven veel werknemers voorlopig niet te rekenen op een loonsverhoging. Dat geldt ook voor werknemers in de metaalsector, houthandel en bij gemeenten en ziekenhuizen. Volgens CNV verschuilen ze zich ten onrechte achter de coronacrisis.

Luister ook | Hoogste stijging cao-lonen in twaalf jaar

'Werkgevers maken gebruik van de crisis'

De vakbond dreigt met hardere acties en meer stakingen als werkgevers niet over de brug komen. Voorzitter Piet Fortuin van CNV: 'Het is uitermate moeizaam, ingewikkeld en traag. Het is heel frustrerend. Bedrijven die best goed gaan, bieden zo goed als geen verhogingen. Een heleboel cao-onderhandelingen liggen op dit moment stil.' Op plekken waar de cao-onderhandelingen nog wel lopen, verdenkt Fortuin de werkgevers ervan misbruik te maken van de situatie. 'Daar waar er wel onderhandeld wordt, lijkt het of werkgevers gebruik maken van de crisis om zo laag mogelijk uit te komen, terwijl het in de sector heel goed gaat.'

Luister ook | Supers mogelijk in overtreding met loonsverhoging


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen