Arbeidsmarkt10 mei '21 07:45Aangepast op 10 mei '21 13:48

Teleurstellende groei werkgelegenheid VS

Auteur: BNR Webredactie

Teleurstellende cijfers over de arbeidsmarkt in Amerika: in april nam de werkgelegenheid met 266.000 banen toe, in plaats van de gehoopte toename van een miljoen. Economen hebben hier verschillende verklaringen voor. 'De Amerikaanse Kamer van Koophandel denkt dat het komt door de hoge werkeloosheidsuitkeringen die op dit moment rondgaan in de VS', zegt BNR-econoom Han de Jong.

‘Deze werkgelegenheidscijfers vallen enorm uit de toon,’ zegt De Jong. De verklaring van de Kamer van Koophandel klinkt logisch, want door de coronacrisis zijn de uitkeringen met meer dan 300 dollar toegenomen. Hierdoor krijgen sommige Amerikanen meer geld met een uitkering dan met een normale baan, wat de arbeidsmarkt natuurlijk geen goed doet.

Bron: Karolina Pexels
Bron: Karolina Pexels

De Jong zegt dat in maart het aantal banen wel sterk was gegroeid. Het is dus vreemd dat toen de hoogte van de uitkeringen kennelijk geen rol speelde bij de werkgelegenheid. Sommige staten hebben er voor gekozen om de lage werkgelegenheid te bestrijden door de corona-uitkeringen niet meer te geven. In september vervalt trouwens deze uitkering voor heel Amerika.

Luister terug | Opinie: Herstel Amerikaanse Economie is niet vanzelfsprekend


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen