Arbeidsmarkt12 mei '21 13:01Aangepast op 12 mei '21 21:55

FNV: Echt extra geld naar zorg

Auteur: BNR Webredactie

Er moet dringend extra geld naar de zorg om te voorkomen dat het personeelstekort nog groter wordt. Dat schrijft de Sociaal Economische Raad in een advies aan het kabinet. Alleen op die manier krijgen zorgmedewerkers meer kansen en gaat de werkdruk omlaag. Vicevoorzitter Kitty Jong van de vakbond FNV hoopt dat het advies impact heeft op de formatie van het kabinet.

Impact formatie

'Het advies komt niet voor niks nu op dit moment, ik hoop dat het impact heeft op de formatie', zegt Jong die stelt dat er alleen iets gedaan kan worden aan de arbeidsmarktpositie in de welzijnssector 'als er geld bij komt'.

Volgens FNV en zorgvakbond NU91 is er zo’n 2,5 miljard euro nodig om de lonen op peil te brengen en de werkdruk te verlagen. 'Er is anderhalf miljard nodig voor het inhalen van de achterstand op loon. De achterstand op marktsectoren is negen procent, op de publieke sector is dat zes procent.'

Luister terug | Zorg vraagt om nationaal herstelplan

'Die werkdruk gaat niet vanzelf weg. Er moet geld komen voor stages, scholing, extra mensen. Veel vaste medewerkers vallen nu om, jonge mensen die de sector instromen vluchten weg: je kunt er geen bestaan van opbouwen, veel mensen verdienen maar net op of boven het minimumloon.' Kortom, er moet echt geld bij betoogt Jong.

Luister terug | AWVN: nieuwe cao's zijn ver weg

En dat moet vooralsnog vanuit de overheid komen. 'We kijken nu naar de overheid, het moet natuurlijk ook bij werkgevers vandaan komen, maar de overheid stelt jaarlijks de ruimte vast in de percentages, afhankelijk van wat er aan cao-stijging in de markt is geweest. Die achterstand is nog niet ingelopen, dat geld moet door de overheid ter beschikking worden gesteld.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen