Arbeidsmarkt12 mei '21 16:02

'De piek van olie en gas moet nog komen'

Auteur: BNR Webredactie

Door de opmars van schone energie ziet specialistische arbeidsbemiddelaar Brunel volop kansen voor zichzelf. Maar hoe komt het bedrijf aan hoogopgeleide vaklui mét technische kennis? Bestuursvoorzitter Jilko Andringa sprak hierover met BNR.

(Merle Prosofsky)

Andringa definieert Brunel als een projectenbedrijf, met detachering als juridische formule. De arbeidsbemiddelaar treedt op als consultant of partner van een klant, waarbij specialisten van over de hele wereld aan projecten worden gekoppeld. Die specialisten staan bij Brunel op de loonlijst en hebben vaste contracten.

Beperkingen door corona

De invloed van corona op de projecten van Brunel is wisselend. 'De dynamiek in onze branche is bijzonder. We zijn vooral betrokken bij kapitaalintensieve projecten waarvan er veel zijn doorgelopen. De werkzaamheden liggen dus niet ineens helemaal stil, maar in twee landen hebben we wel een omzetval van 30 procent gehad. Dat is heftig en daar moet je je op aanpassen', zegt de bestuursvoorzitter.

Luister terug | Uitzendwerk Randstad weer op niveau van voor coronacrisis

Omdat Brunel afhankelijk is van internationale mobiliteit, vormen de coronamaatregelen een behoorlijke beperking. Andringa: 'Heel veel van onze projecten vragen om specifieke kennis die op een bepaalde plek in de wereld beschikbaar is en die op een andere plek in praktijk moet worden gebracht. Dat wordt ons op dit moment bijna onmogelijk gemaakt.'

Energietransitie

De arbeidsbemiddelaar is actief in veertig landen, waar het bedrijf onder meer betrokken is bij de markten voor hernieuwbare energie en olie en gas. 'In al die markten zien we een ongelofelijke hoeveelheid investeringen. Zo moet de piek in olie en gas nog komen. Het hoogtepunt van de vraag in olie zal waarschijnlijk rond 2029 zijn, en van gas pas in 2035', laat Andringa weten.

Luister terug | ABN en NVDE: Haast maken met energietransitie

Hij benadrukt dat de investeringen in deze markten op een duurzame manier moeten worden gedaan. 'Daar liggen voor ons veel mogelijkheden. Klanten bijstaan in de transitie naar duurzame energie is misschien wel de grootste kans voor Brunel.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen