Arbeidsmarkt18 mei '21 11:59

Europese werkzoekenden in Britse migratiekampen

Auteur: BNR Webredactie

Britse werkgevers hebben moeite om hun vacatures te vullen. Vanwege de Brexit en de pandemie zijn honderdduizenden Europeanen teruggekeerd naar hun geboorteland. En net nu de Britse economie weer opengaat, maken zij geen aanstalten terug te keren.

Lia van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk, laat weten dat er met name in de horeca problemen zijn. 'Sinds gisteren is de horeca weer helemaal open. Met name die sector draaide in Londen en de rest van het Verenigd Koninkrijk op Europese werknemers. Alleen al in de hoofdstad zijn honderdduizenden van hen vertrokken. De vraag is of ze nog terugkomen, terwijl ze bij de heropening van de horeca juist zo hard nodig zijn.'

Luister terug | Het Brexit-succes

De aanpak van de Britten omtrent de Europese werknemers is op zijn minst onverwacht te noemen. Van Bekhoven: 'Ik heb de afgelopen dagen hartverscheurende verhalen gelezen van jonge Europeanen die naar het Verenigd Koninkrijk kwamen om werk te zoeken, die tot hun ontsteltenis werden opgesloten in migratiekampen in de buurt van vliegvelden. Die plaatsen doen niet onder voor gevangenissen. Zij werden vervolgens pas na dagen het land uit gezet.' Dit overkwam tenminste twaalf Europese burgers.

Werkvisa en Brexit

Een mogelijke reden hiervoor is dat de regels voor het verstrekken van werkvisa erg ingewikkeld zijn geworden vanwege de Brexit. 'Maar dit is niet de juiste manier om het probleem op te lossen. Er zijn al vragen gesteld door parlementariërs in Bulgarije en Spanje, en boze brieven geschreven naar Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie', zegt Van Bekhoven.

Toch is de Brexit niet de enige verklaring voor het tekort, aangezien de Verenigde Staten met een vergelijkbaar probleem kampen. 'Het heeft mogelijk ook te maken met de Britse steunpakketten, die zo royaal zijn dat mensen geen zin meer hebben om te werken. Daarnaast zijn in het Verenigd Koninkrijk de afgelopen tijd 56 duizend jongeren onder de 24 jaar een start-up begonnen. Zij gaan dus niet in de horeca aan de slag.'

Luister terug | 'Britten houden zich niet aan Brexit-protocol'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen