Arbeidsmarkt8 jun '21 08:02Aangepast op 8 jun '21 09:28

Werkgevers verwachten 9 procent stijging werkgelegenheid

Auteur: BNR Webredactie

Nu de economie weer opbloeit, gaat het ook steeds beter met de arbeidsmarkt. Werkgevers verwachten dit kwartaal een negen procent stijging van de werkgelegenheid. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau ManpowerGroup.

Jeroen Zwinkels is algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland. 'Een van de redenen is de aantrekkende economie door de versoepelingen van de coronaregels. Maar we zien dat de economie als geheel aantrekt, niet alleen de sectoren die nu open gaan. Bedrijven lijken stukken meer vertrouwen te hebben, wat leidt tot een forse groei in het aantal vacatures.' Met name in de financiële sector en zakelijke dienstverlening is dit het geval.

Krapte

De werkgelegenheid groeit zo snel dat er eerder krapte is ontstaan dan gedacht. Volgens Zwinkels zijn er verschillende oplossingen om deze krapte aan te pakken. Een daarvan is het aantrekken van migranten die in Nederland willen komen werken. 'Dat vereist meer diversiteit en inclusiviteit bij werkgevers. Vorig jaar plaatste ManpowerGroup al meer dan vijfhonderd statushouders', zegt de directeur.

Luister terug | Randstad: zwaarste weer economische crisis voorbij

Tijdens de coronacrisis is de arbeidsmarkt in snel tempo gedigitaliseerd. Hierdoor ontstaan kansen ondanks de krapte, denkt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Tilburg University. 'Naar mate meer sectoren digitaliseren, kunnen mensen in verschillende sectoren aan de slag. Je hebt dan vooral je digitale vaardigheden nodig, dus is het makkelijker om de overstap naar een andere sector te maken.' Tegelijkertijd geldt voor alle sectoren dat zij op zoek zijn naar werknemers, dus digitalisering is niet de oplossing voor krapte, voegt de hoogleraar toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen