Arbeidsmarkt28 jun '21 17:03Aangepast op 28 jun '21 17:37

Uber-topman: 'FNV roept veel'

Auteur: BNR Webredactie

Hoe moet Uber de taxichauffeurs die gebruik maken van het platform betalen? Die vraag staat vanaf morgen centraal in een rechtszaak die FNV heeft aangespannen tegen Uber. FNV wil dat Uber de chauffeurs betaalt volgens de taxi-cao. 'Negentig procent van de chauffeurs wil die flexibiliteit behouden', zegt directeur Maurits Schönfeld van Uber Noord-Europa.

'We voelen ons gesterkt door negentig procent van de chauffeurs die zelfstandigheid wil. Eigenlijk zijn die chauffeurs al sinds 2000, sinds de liberalisering van de taximarkt, zelfstandig. Uber heeft bij haar komst in 2012 daar niets aan veranderd, wel is er meer openheid, er is de app - de ongein van het omrijden dat hebben we weggenomen.'

Luister terug | Uber-chauffeurs in VK niet langer gezien als zelfstandigen

Kritiek op FNV

Over de rechtszaak zegt Schönfeld dat de tegenpartij (de FNV, red.) 'veel roept, maar weinig staaft met feiten'. 'De chauffeurs kunnen een prima boterham verdienen, de basisinkomsten zijn goed. Wat we wel zien is dat het beschermingsniveau omhoog moet, maar dat gaat niet om de Uber-chauffeur alleen, dat gaat om één miljoen zelfstandigen in Nederland.' Schönfeld doelt daarmee op een minimum inkomen, een pensioen, een ongevallenverzekering.

Luister terug | Uber laat algoritmes beslissen wie ontslagen wordt

'Steeds zie je dat we dat gesprek willen aangaan, maar dat de FNV dan terugvalt op die relatie tussen werkgever en werknemer.' Idealiter wil Schönfeld een systeem als wat de Britse bonden - via de rechter - bij Uber hebben bedongen: behoud van toegang tot werk en flexibiliteit, maar wel meer bescherming.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen