Arbeidsmarkt11 aug '21 12:51

Cao-lonen stijgen gemiddeld met 2,3 procent

Auteur: BNR Webredactie

De cao-lonen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. De krappe arbeidsmarkt zorgt voor een gemiddelde loonstijging van 2,3 procent. Die loonstijging komt vooral door de grote personeelstekorten. Bedrijven moeten dieper in de buidel tasten om schaars personeel te trekken. Maar dat is niet de enige verklaring.

De belangrijkste verklaring voor de loonstijging is dat men optimistisch over de economie en dat zorgt voor gunstig onderhandelingsklimaat, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN. 'Vakbonden en werkgevers worden het dan snel eens.'

De sectoren waar de lonen het hardst stijgen zijn de groothandels, de zorg en de voedingsindustrie. 'Dat zijn de sectoren die het ook tijdens de coronacrisis goed hebben gedaan en waar je ziet dat de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt. Werkgevers willen graag aantrekkelijk blijven voor personeel. Dat zijn zaken die achter de loonstijging zitten,' stelt Van der Velde.

Secundaire voorwaarden

Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zullen op de lange termijn belangrijker worden. 'Wanneer je als werkgever aantrekkelijk wilt zijn, moet je niet alleen een goed loon bieden maar ook aantrekkelijke bijkomstige zaken. We zien nu wel een duidelijke ontwikkeling in afspraken rondom werktijden, met name over hybride werken. Dat is niet alleen omdat de werkgever dat prettig vindt, maar vooral omdat de werknemer het werk- en privéleven beter kan combineren.'

Waar AWVN nog meer ontwikkeling zou willen zien, is op het gebied van opleiding en ontwikkeling van mensen om zo de krapte op de arbeidsmarkt te verhelpen. 'We leiden mensen nu niet altijd op voor de beroepen waar in de toekomst werk voor is. Jarenlang is dat misgegaan in sectoren waar mensen met technisch inzicht nodig zijn. Er is veel geld beschikbaar, maar hiervan wordt weinig gebruik van gemaakt,' zegt Van der Velde.

Luister terug | Werkgevers willen voorlopig geen vaste loonsverhoging


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen