Arbeidsmarkt23 aug '21 11:20Aangepast op 26 aug '21 10:15

Werkgever mag ongevaccineerde vragen maar niet verplichten thuis te werken

Auteur: Diederik de Groot

Als een werknemer zich niet wil laten vaccineren, dan mag de werkgever die persoon vragen om thuis te blijven werken. Dit omdat het gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen om een ongevaccineerde werknemer fysiek naar het werk te laten komen. Dat blijkt uit navraag van BNR bij rechtsbijstandverzekeraar DAS.

(Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken)

Luister terug | Verplicht vaccineren voor de werkgever

Geen verplichting

Uit bestaande regelgeving valt volgens Pascal Besselink, arbeidsjurist bij DAS, af te leiden dat de werkgever een ongevaccineerde werknemer mag vragen om thuis te blijven werken, in plaats van weer fysiek naar het werk te komen. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen een vriendelijk verzoek en iemand ertoe verplichten. Dat laatste mag de werkgever niet zomaar doen.

Aan een eventueel verzoek aan een ongevaccineerde om thuis te werken, zijn volgens Besselink wel enkele voorwaarden verbonden: 'Kan er ook echt worden thuisgewerkt? Is er op de werkplek niet de mogelijkheid om continue de afstand te bewaren? Dan kan een werkgever op enig moment zeggen: Ik vind dat jij, waar je er welbewust voor kiest je niet te laten vaccineren, je dan op zijn minst de komende tijd thuis te laten werken'.

Luister terug | Vaccinatieplicht verpleegkundigen is onwenselijk en onnodig

Thuiswerken wel faciliteren

De werkgever moet dat thuiswerken vervolgens dan wel faciliteren, zegt Besselink. 'Het is dus niet heel eenvoudig. De werkgever kan het wel zeggen, maar op het moment dat hij dat doet brengt dat ook bepaalde verplichtingen met zich mee.'

Discussies over hoe moet worden omgegaan met werknemers die zich weigeren te laten vaccineren, spelen in toenemende mate. Dat merkt, naast DAS, ook werkgeversvereniging AWVN. Besselink denkt dat het daarom goed zou zijn als preciezere regelgeving zou bestaan: 'Ik denk dat het heel veel werkgevers en werknemers wel zou helpen wanneer ten aanzien van dit onderwerp wat meer richting en regelgeving vanuit de overheid zou komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen