Arbeidsmarkt7 sep '21 06:51

'WAB leidt tot massale opzegging tijdelijke contracten'

Auteur: BNR Webredactie

De Wet Arbeidsmarkt in Balans zorgt voor massale opzegging van tijdelijke contracten. Volgens onderzoek van ABN AMRO heeft de wet geleid tot het opzeggen van 77.000 tijdelijke banen die níét aantoonbaar zijn vervangen door vaste contracten.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media)

De wet bestaat om vaste contracten aantrekkelijker te maken voor werkgevers, in plaats van flexibel, maar de wet schiet z'n doel voorbij. zegt Sector Banking en Zakelijke Dienstverlening Han Mesters van ABN AMRO. Volgens Mesters begonnen werkgevers al af te schalen vóórdat de WAB in werking trad.

Overigens houdt de onderzoeker een slag om de arm, omdat er een beperkte hoeveelheid data beschikbaar was voor het onderzoek. Hieruit volgt dat niet met zekerheid gesteld kan worden of de afname van contracten door de WAB komt.

De ene flexgroep is zwaarder getroffen dan de ander. Jongeren vormen de grootste groep flexwerkers want zij hebben weinig ervaring en hebben vaak flexcontracten in horeca en supermarkten. Ook onder vrouwelijke werknemers was de afname significant: bijna 80 procent van de 77.000 verdwenen tijdelijke contracten als gevolg van de WAB betreft vrouwelijke flexwerkers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen