Arbeidsmarkt23 sep '21 17:52

Corporaties willen afspraken maken over investeringen bij afschaffen verhuurderheffing

Auteur: BNR Webredactie

In ruil voor het afschaffen van de verhuurderheffing zijn corporaties bereid om afspraken te maken over investeringen om meer huizen te bouwen. Dat zegt Martin van Rijn, voorzitter van woningcorporatie-vereniging Aedes bij het BNR-programma In de Middag.

Image
(Arie Kievit)

De verhuurderheffing is een belangrijk punt van discussie tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer. Er lijkt een meerderheid te zijn voor het afschaffen van de maatregel waardoor corporaties jaarlijks miljarden moeten betalen aan de overheid. Waarnemend VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wil echter alleen spreken over het afschaffen of verlagen van de heffing als er concrete afspraken met corporaties worden gemaakt over het vrijgekomen geld.

Luister ook | Verhuurderheffing op hakblok in Tweede Kamer

Ook demissionair premier Rutte wil wel zeker weten dat die financiële ruimte terug gaat naar investeringen in nieuwe huizen. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma stelt voor daar afspraken over te maken met de koepelorganisatie Aedes. Rutte denkt dat Heerma daarmee 'een route te pakken heeft', maar wil nu nog geen concrete toezeggingen doen.

Aedes wil afspraken maken

Aedes zelf zegt dat de corporaties open staan voor afspraken. 'Corporaties willen niets liever dan beloftes doen over de investeringen. We willen het geld niet om op te potten, uit te keren aan aandeelhouders (want die zijn er niet) of winst te maken, want we zijn non-profit instellingen. We willen het geld gebruiken om investeringen te doen in nieuwbouwwoningen, verduurzaming, leefbare wijken en betaalbare huren. We zijn zeer bereid om daar met wie dan ook afspraken over te maken', zegt Van Rijn bij BNR.

30.000 woningen

De verlaging of afschaffing van de verhuurderheffing zou mede mogelijk gemaakt kunnen worden door het miljard aan begrotingsruimte waar onder meer over gepraat wordt tijdens het debat. Dat miljard is beschikbaar vanuit het geld dat eerder bedoeld was om de lasten van het bedrijfsleven te verlagen. Toch zou er met het afschaffen van de verhuurderheffing ruim twee miljard euro nodig zijn, volgens diverse partijen in de Kamer. Met dat bedrag dat corporaties overhouden zouden er volgens Van Rijn ruim 30.000 sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden. 'Dat zou al een enorme verlossing van de wooncrisis zijn. Maar we willen natuurlijk ook woningen verduurzamen, wijken leefbaarder maken en de huurprijzen verlagen. Het afschaffen van de verhuurderheffing is heel belangrijk om de woningmarkt weer op orde te krijgen', zegt de Aedes-voorzitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen