Arbeidsmarkt5 okt '21 06:49

Tekort installateurs brengt verduurzaming in problemen

Auteur: BNR Webredactie

Er is een groot tekort aan technische installateurs. Met name in de grote steden merken bedrijven dat vacatures maar moeilijk ingevuld kunnen worden, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO.

Inmiddels is 30 procent van de vacatures in de installatiesector onvervulbaar. Dat is hoger dan voor de corona-uitbraak en hoger dan in de bouwsector en industrie. Onder andere de verduurzaming van woningen loopt vertraging op door het tekort aan installateurs, zegt Casper Wolf, sector-analist Bouw en Vastgoed bij ABN AMRO. 'Installateurs spelen daar een heel belangrijke rol in. Voor 2023 moeten er nog tienduizenden kantoorpanden verduurzaamd worden naar label C. Voor 2030 moeten er ook nog anderhalf miljoen woningen duurzamer gemaakt worden. En dat moet nog gebeuren naast het reguliere onderhoud van woningen.' Ook benadrukt Wolf dat het tekort een probleem is voor de druk om nieuwe woningen te bouwen.

(Emmanuel Ikwuegbu/Unsplash)

De sector-analist merkt op dat er een 'mis-match' is in de afstand die installateurs willen afleggen voor hun werk en de gebieden waar de meeste vacatures openstaan. 'Met name in de grote steden, waar meer dan 100.000 inwoners zijn, zien we dat er heel veel vacatures zien en waar te weinig werkzoekenden in de installatiebranche zijn.' Het tekort levert voor installateurs zelf wel iets positiefs op. 'Je hoort dat er hogere lonen gegeven worden. Dat werkt zich echt ook door in de prijzen. Een individueel bedrijf en de installateur zijn daar uiteindelijk mee geholpen, maar Nederland als geheel niet. Als we alle doelen voor duurzaamheid en nieuwbouw-woningen willen halen, dan moeten we zorgen dat de prijzen niet te hoog worden', vindt Wolf.

Concurreren op andere gebieden

Werkgevers proberen daarom nieuwe oplossingen uit om zo het tekort te verminderen. 'Zo proberen ze niet op loon te gaan concurreren, maar op een prettige werkomgeving. Ook worden er opleidingen aangeboden voor zij-instromers, bijvoorbeeld voor mensen uit de evenementenbranche of statushouders met een technische achtergrond', merkt Wolf op. Uit eerder onderzoek is gebleken dat werkmigratie uit Oost-Europese landen ook is verminderd, terwijl dat eerder zulke tekorten kon verminderen. 'Daar zijn de lonen ook hoger geworden, veel mensen blijven dan daar.' Wat volgens Wolf vooral nodig is: het aantal mensen dat een technische opleiding doet verhogen. 'Dat is in de periode 2005-2015 sterk gedaald. Sinds 2015 stijgt ietsjes, maar het is flink lager dan van het niveau in 2005.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen