Arbeidsmarkt25 okt '21 08:40Aangepast op 8 nov '21 12:56

Werkgevers vragen personeel steeds vaker om QR-code

Auteur: Niels Kruize

In verschillende sectoren moeten werknemers een geldige QR-code in de CoronaCheck-app laten zien, vóór ze aan het werk mogen. Als de werknemers dit weigeren, kunnen ze in sommige gevallen hun werk niet vervolgen. Dit gebeurt in ieder geval in de schoonmaak- en de bouwsector, zo blijkt uit navraag van BNR bij brancheverenigingen.

Luister terug | Gommers: Code Zwart dreigt bij 650 ic-patiënten

Branchevereniging Schoonmakend Nederland zegt veel gevallen te kennen waarbij het laten zien van de QR-code geldt als voorwaarde om een pand binnen te komen. 'Dat is onacceptabel, wat het is niet wettelijk onderbouwd', zegt directeur Rob Rommelse. 'Als werknemers hierdoor hun werk niet kunnen doen, is dat een kwalijke zaak.'

Ook bij branchevereniging Bouwend Nederland zijn ze deze situatie al meerdere keren tegengekomen. ‘We hebben zeker voorbij zien komen dat opdrachtgevers eerst een QR-code van werknemers willen zien. Ook particulieren vragen hier soms naar. Als de werknemer vervolgens weigert om de code te laten zien, dan worden ze soms van de klus afgehaald,’ vertelt een woordvoerder.

Bouwend Nederland vindt het, in tegenstelling tot de Schoonmakend Nederland, geen groot probleem als werknemers om een QR-code wordt gevraagd: ‘Als je als opdrachtgever bijvoorbeeld een slechte gezondheid hebt, dan is het logisch dat je de werknemers vraagt of ze een QR-code hebben.’

Volgens werknemersvereniging AWVN leidt de huidige wet tot een grijs gebied, waardoor er onduidelijkheid ontstaat bij zowel werkgever als werknemer. 'Er staat niet duidelijk in de wet wat nu wel kan en wat niet. Dat is wel nodig, want een werkgever moet de werkomgeving veilig maken voor zijn werknemers', zegt Jannes van der Velde van de AWVN.

(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen