Arbeidsmarkt23 nov '21 09:15Aangepast op 25 nov '21 14:01

Ruim 100.000 Nederlanders hebben liever een uitkering dan werk

Auteur: Bram van Eijndhoven

Één op de tien Nederlanders die vallen onder het onbenut arbeidspotentieel is minder gemotiveerd om te gaan werken door de goede regels die we hebben voor werklozen.

Volgens het CBS vallen een miljoen Nederlanders binnen de groep onbenut arbeidspotentieel, die bestaat uit werkzoekenden, arbeidsongeschikten, ontmoedigde werklozen en deeltijdwerkers. Uit onderzoek dat door Panelwizard in opdracht van Pro Contact werd uitgevoerd, blijkt dat ruim dertien procent van hen liever hun uitkering behoudt dan een salaris verdient, omdat ze van die eerste na belastingen meer overhouden. Alleen in geval van acute geldnood zouden zij wel een betaalde baan willen aannemen.

Luister ook | 'Bedrijven kampen nog jaren met te weinig personeel'

Ook Willem Bos, creatief directeur bij Pro Contact, was verbaasd door de cijfers. 'Maar het is ook een groep waarvan je kunt denken: die gaan waarschijnlijk nooit in beweging komen. Wat ik juist leuk vind aan ons onderzoek, is dat er ook een hele grote groep blijkt te zijn die dat juist wél wil. Dat vind ik een veel interessantere groep.'

Mobiliseren

Binnen de groep mensen die onder het onbenut arbeidspotentieel vallen, zijn er dus ruim 100.000 mensen die niet willen werken. Bos denkt dat er altijd een groep zal blijven die niet te mobiliseren is, maar kijkt liever naar de 900.000 mensen die dat wél zijn.

Luister ook | Coronabesmettingen op werkvloer toegenomen

Om (een deel van) die mensen weer aan het werk te krijgen, zijn er volgens Bos een aantal dingen nodig. 'Ik vind het vanuit de overheid heel belangrijk dat er kinderopvang goedkoper wordt gemaakt voor jonge ouders. Aan de kant van het bedrijfsleven is er meer flexibiliteit nodig vanuit de werkgever. Dus ga nou eens met die groep in gesprek over wanneer ze wél zouden willen werken. En wat ik ook heel belangrijk vind: wees zichtbaar! Zorg dat je op sociale media, Google en vacaturesites zichtbaar bent, want dan kom je met die mensen in het onbenut arbeidspotentieel in contact.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen