AWVN: afzien van loonsverhoging bij financiële tegenslag moet kunnen
Het moet makkelijker worden voor werkgevers om in moeilijke tijden geen verplichte loonsverhoging aan werknemers toe te kennen, zo stelt werkgeversvereniging AWVN in de aanzet voor de arbeidsonderhandelingen voor volgend jaar. 'Niemand zit op onzekerheid te wachten. Dit is juist een middel bedoeld om méér grip te krijgen op onzekere situaties',, zegt AWVN-beleidsadviseur Anne Megens.
Het tijdelijk terugdraaien van structurele loonstijgingen geldt volgens Megens in slechts uitzonderlijke crisissituaties. 'Het is alleen van toepassing als een bedrijf er financieel zó erg voorstaat doordat er enorme economische schok teweeg is gebracht in de economie, dan zou de werkgever deze optie moeten hebben. En de coronacrisis is zo'n enorme economische schok', legt Megens uit.
Andere voorbeelden zijn crises waarbij een hele sector in één klap geraakt wordt, waardoor de loonafspraken die zijn gemaakt 'niet meer passend' zijn binnen de sector. 'En dat is op zodanige manier dat er bijvoorbeeld ontslagen vallen wanneer je die loonafspraken wél zou nakomen. Het gaat echt om een afspraak die achteraf gezien werknemers benadelen, in de vorm van ontslagen of reorganisaties. Het gaat dus wel echt om extreme omstandigheden.'
Krapte op de arbeidsmarkt
Het idee achter het versoepelen van de verplichte loonsverhoging is het tegengaan van de krapte op de arbeidsmarkt, volgens AWVN. Wie meeprofiteert van extra salaris uit de winst, moet ook deel uitmaken van het verlies. Wel zegt het AWVN dat - mocht er echt een crisissituatie komen - dan kunnen op dat moment nieuwe afspraken gemaakt worden.
'Ronduit asociaal'
Vakbond FNV is niet blij met de plannen. 'Dat mensen hun eerlijk verdiende loonsverhoging moeten inleveren als het even minder gaat met het bedrijf, is ronduit asociaal, symboolpolitiek en tekenend voor de verharde opstelling van werkgevers aan de cao-tafel', zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. Maar volgens Megens is het plan juist gericht is op het investeren in werknemers. 'Niemand zit op onzekerheid te wachten. Dit is juist een middel bedoeld om méér grip te krijgen op onzekere situaties', aldus Megens.