Arbeidsmarkt21 dec '21 08:04Aangepast op 21 dec '21 12:04

Arbeidsmarktbeleid moet focussen op 55-plusser

Auteur: BNR Webredactie

Om het personeelstekort op te lossen zou beleid niet op jonge mensen moeten focussen, maar juist op de 55-plussers. Daar zit namelijk nog veel onbenut arbeidspotentieel. 'De arbeidsparticipatie onder 55-plussers ligt fors lager dan dat van de categorie tussen de 25 en 54 jaar', zegt hoogleraar Sociale Zekerheid en Arbeidsmarktbeleid Olaf van Vliet van de universiteit van Leiden.

Volgens Van Vliet lag de arbeidsparticipatie van de 55-plussers in 2020 op 73 procent, terwijl dat van het cohort tussen 25 en 54 jaar op 80 procent ligt. Van Vliet heeft daar twee verklaringen voor: enerzijds hebben veel mensen het plafond in hun carrière wel bereikt, is het werk minder spannend en hebben mensen meer behoefte aan vrijheid, anderzijds kunnen ze het zich ook beter veroorloven.

Luister terug | Ruim 100.000 Nederlanders hebben liever een uitkering dan werk

Faciliteren

De hoogleraar wijst ook op het beleid van de afgelopen jaren dat mensen stimuleerde om eerder uit het arbeidsproces te stappen zoals de VUT. 'Dat laatste is wel afgebouwd waardoor je de arbeidsparticipatie weer ziet toenemen.' Wat werkgevers volgens Van Vliet kunnen doen is de behoefte van 55-plussers aan vrijheid en flexibiliteit faciliteren, bijvoorbeeld door parttime werk aan te bieden.

Luister terug | AWVN luidt noodklok wegens oplopende personeelstekorten

Of scholing interessant is voor werkgever en werknemer, daar plaatst de hoogleraar de nodige kanttekeningen bij: hebben mensen nog wel zin in scholing op die leeftijd? En is scholing van een 25-jarige niet aantrekkelijker voor een werkgever?

Gerelateerde artikelen