Arbeidsmarkt28 dec '21 16:30

'Grote zorgen om de positie van laagopgeleide jongeren'

Auteurs: BNR Webredactie en Isa Radder

De kans dat jongeren een baan krijgen is nu groter dan voor de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek en het Verweij-Jonker instituut. Hoogopgeleide jongeren hebben daarentegen nog altijd het voordeel ten opzichte van laagopgeleide leeftijdsgenoten.

ANP / Hollandse Hoogte
ANP / Hollandse Hoogte

Volgens Bas ter Weel, directeur bij SEO Economisch Onderzoek, moet er onderscheid gemaakt worden tussen verschillende jongeren. Het lijkt er namelijk op dat hoogopgeleide jongeren meer baankansen hebben dan vóór de coronacrisis. 'Dat is het gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. Ook jongeren op het MBO-3 of -4 niveau hebben het in bepaalde sectoren - zoals economisch en administratief - erg moeilijk. Hun banen worden ontnomen. Bedrijven zijn tijdens de lockdown versneld gaan digitaliseren. Ook zijn er beroepen die direct last hebben van de lockdown, zoals horeca en persoonlijke dienstverlening.'

Zorgen

Ter Weel ziet dat jongeren hun entree op de arbeidsmarkt uitstellen en op zoek gaan naar werk in een andere sector. Volgens hem is er onzekerheid op de arbeidsmarkt en hoe lang deze gaat duren is niet bekend.

Ook heeft Ter Weel grote zorgen over de positie van laagopgeleide jongeren op de arbeidsmarkt. Op de macrodoelmatigheid moet meer gestuurd worden en jongeren moeten geholpen worden. 'Op macrodoelmatigheid, ook wel de kans op werk op het moment als je deze richting kiest, mag strakker gestuurd worden. Ook moeten jongeren die de arbeidsmarkt opkomen geholpen worden. Dat kan door ze in aanpalende sectoren aan het werk te krijgen: omscholing of bijscholing. Werkgevers die nu te maken hebben met krapte kunnen hier een rol in spelen.'

Onderzoek

Volgens Ter Weel had de huidige lockdown effect kunnen hebben op het onderzoek. 'De lengte van de lockdown is bepalend en naarmate die langer duurt, zie je dat de schade groter is. Als je langer werkloos bent, is het ook lastiger om aan de bak te komen. Dat kan te maken hebben met een afnemende motivatie om weer aan de slag te gaan', aldus Ter Weel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen