
De cao-lonen stegen dit jaar minder hard dan vorig jaar, maar uit CBS-cijfers blijkt dat eind vorig jaar het grootste deel van de Nederlandse regio's de pandemie op economisch vlak weer te boven is. 'We zien dat het in veel sectoren, afgezien van de horeca, ondanks de crisis goed is gegaan, maar de loongroei blijft fors achter', zegt Boufangacha.
Langdurige trend
Volgens de vice-voorzitter is in sommige sectoren een verdedigbare loonsverhoging afgesproken, maar wordt het leven steeds duurder. Weliswaar is er inflatie, maar Boufangacha noemt het een langdurige trend van het afgelopen decennium dat het lastig is om het loonbeen bij te trekken. 'Er is net gecompenseerd, zelfs Rutte riep op om te lonen te verhogen.' Dat niet doen noemt de vice-voorzitter een typisch Nederlands fenomeen.
'Die langdurige trend wordt nu pijnlijk duidelijk met de inflatie. Werkgevers houden toch te veel vast aan winsthoogte en willen dat niet doorrekenen. Zelfs in sectoren waar personeelskrapte is. We zien dat niet terug in cao's, er ligt zelfs geen cao voor de ziekenhuizen.'