Arbeidsmarkt4 feb '22 13:15

FNV wil overheid dwingen te handhaven tegen schijnzelfstandigheid

Auteur: ANP

FNV wil de overheid dwingen om te gaan handhaven op de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). De vakbond dreigt in een brief aan minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën met een rechtsgang. De DBA werd in 2016 ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

(ANP/Hollandse Hoogte/Kim van Dam)

Lang hield de handhaving geen stand, omdat veel opdrachtgevers de regels als onduidelijk ervoeren. Dit had effect op het aantal opdrachten dat zzp'ers kregen. Opdrachtgevers waren bang achteraf alsnog loonbelasting en premies te moeten betalen. 'Al zes jaar laat de overheid bedrijven hun gang gaan met het inhuren van schijnzelfstandigen, terwijl sprake is van werkgeverschap', zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van FNV in een toelichting. 'Wij willen deze makkelijke ontsnappingsroute nu eindelijk gedicht hebben.'

Luister ook | Meerderheid scholen weigert inzet zzp'ers ondanks lerarentekort

FNV voert al langer een juridische strijd tegen de 'schijnconstructies' bij platformbedrijven zoals maaltijdbezorger Deliveroo. Het gerechtshof oordeelde vorig jaar in een hoger beroep dat de maaltijdbezorgers werknemers zijn en geen zzp'ers, zoals Deliveroo beweerde. Daarmee hebben ze recht op een arbeidsovereenkomst.

Deliveroo-uitspraak

'Bij de Deliveroo-uitspraak van drie jaar geleden had de overheid al kunnen en moeten ingrijpen, omdat de uitspraak van de rechter duidelijk maakte dat de maaltijdbezorgers geen zelfstandigen zijn', aldus Boufangacha. 'Maar omdat de overheid dat toen niet deed, konden platformbedrijven doorgaan met het afschuiven van hun werkgeversverantwoordelijkheid op maaltijdbezorgers, schoonmakers, taxichauffeurs en horecapersoneel.' Volgens hem werkt het ondermijnend voor de arbeidsmarkt en de rechtstaat als rechterlijke uitspraken niet worden opgevolgd.

Luister ook | 'Webmodule zzp in huidige vorm nutteloos'

FNV wil voor 17 februari 'een adequate reactie' van de minister en de staatssecretaris. Komt die er niet, dan overweegt de vakbond een gang naar de rechter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen