Arbeidsmarkt7 feb '22 12:58Aangepast op 7 feb '22 13:52

Ziek bij Hoogvliet? Dan geen bonus

Auteur: BNR Webredactie

Supermarktketen Hoogvliet werft nieuwe werknemers met een bonus voor wie zich niet ziek meldt. Dat meldt Nu.nl. En dat terwijl Omikron als een lopend vuurtje rondgaat en veel mensen gedwongen thuis zitten. ‘Juridisch gezien is het toegestaan, maar je kunt er wel vraagtekens bij zetten', zegt arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers.

'Een verzuimbonus wordt gegeven aan werknemers die zich niet hebben ziek gemeld in een bepaalde periode. Als bonus kunnen werknemers een geldbedrag of een extra vrije dag ontvangen', legt Meijers uit.

Luister ook | Topman Ecoplaza en Marqt wil mogelijkheden om personeel mét coronaklachten in te zetten

Juridisch gezien is het toegestaan om dit te doen, zegt Meijers. 'Maar je kunt er wel vraagtekens bij zetten. Het is bedoeld als een positieve prikkel om kort verzuim aan te pakken. Zo wordt het meestal ook ingezet. Maar een negatief effect kan zijn dat werknemers die verkouden zijn zich niet ziek melden, terwijl ze dat wel zouden doen als ze geen bonus zouden krijgen. Als dat gebeurt, is er wel wat aan de hand.’

Sommige werknemers kunnen zich hierdoor gediscrimineerd voelen, vervolgt ze. ‘Ze kunnen zeggen dat ze niet gelijk worden behandeld omdat ze ziek zijn, maar geen bonus krijgen en daar niets aan kunnen doen.' Meijers zegt geen gevallen te kennen waar dat ook echt op die manier aan de kaak wordt gesteld. 'En wettelijk gezien mag je zo'n positieve prikkel wel geven als werkgever.'

Klachten

Toch ligt het ook gevoelig omdat de coronapandemie nog niet is uitgedoofd en werkgevers te maken krijgen met onder andere quarantainemaatregelen. ‘Ik ben geen arts en ik kan er niet te veel over zeggen, maar het is de vraag of collega's die geen klachten hebben nu niet extra in gevaar worden gebracht doordat collega's met klachten eerder komen opdraven om die bonus niet mis te lopen.’ Niet alleen Hoogvliet, ook andere bedrijven werken met een bonus, volgens Meijers. 'Het is iets wat al langer wordt gedaan, dus het is voor mij geen nieuw fenomeen', zegt ze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen