Arbeidsmarkt17 feb '22 10:16

Helft mkb'ers voor verplichte vaccinatie personeel

Auteur: BNR Webredactie

Ongeveer de helft van de mkb-ondernemers wil het vaccineren van personeel verplichten, maar dat mag niet. Bijna een even groot deel laat ongevaccineerden daarom liever niet op kantoor werken, zo blijkt uit onderzoek van bedrijfssoftwareleverancier Teamleader.

Werkgevers mogen ongevaccineerde medewerkers niet verplichten om thuis te werken, zegt arbeidsjurist Pascal Besselink van DAS. ‘Een werkgever mag een werknemer wel vragen of hij gevaccineerd is, maar een werknemer hoeft daar geen antwoord op te geven. Een vaccinatieplicht is er dus niet.’ Besselink vervolgt: ‘Ook mag een werkgever deze bijzondere persoonsgegevens niet registreren, dat is op grond van de AVG verboden.'

Image
(Unsplash)

Veel onzekerheid

Volgens Kees Henniphof van bedrijfssoftwareleverancier Teamleader maken veel ondernemers zich zorgen over deze kwestie. 'De economie trekt aan en bedrijven groeien, maar veel ondernemers maken zich zorgen over dat ongevaccineerde medewerkers gewoon door blijven werken.' Dat levert volgens hem heel veel onzekerheid op.

Luister ook | Ondernemer kan weer NOW-steun krijgen

Arbeidsmarkt

Henniphof vervolgt: 'De besmettingen zijn erg hoog, het ziekteverzuim is erg hoog, en daarnaast is er ook nog een personeelsprobleem.' Ondernemers willen hun personeel volgens hem graag beschermen, maar anderzijds is er ook veel verzuim, en hebben we te maken met krapte op de arbeidsmarkt, waardoor het niet altijd lukt om vervanging te zoeken. 'Deze week was er nog in het nieuws dat er meer vacatures zijn dan werkzoekenden, dus dat is ook niet makkelijk. Ik denk dat mkb'ers nu een beetje in een spagaat zitten', aldus Henniphof.

Luister ook | 25 februari alles eraf, wél 1G


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen