Arbeidsmarkt23 feb '22 11:05

Groeiend aantal zzp'ers heeft slechtere werk-privébalans: 'Verzuim neemt toe'

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer zzp'ers hebben een slechte balans tussen werk en privé. In de eerste instantie ging het om zo'n acht procent dat hun werk en privé slecht kon scheiden, maar dat aantal is gestegen naar zeker achttien procent. Dat blijkt uit de nieuwe BedrijvenMonitor van verzekeraar Interpolis. 'Houd je grenzen goed in de gaten, de werkdruk kan zó hoog zijn dat de verzuimcijfers oplopen', zegt René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis.

De verslechtering van de werk-privebalans is volgens Voets ontstaan sinds de pandemie. 'In het begin ontstond de onrust over de toekomst van een bedrijf, vervolgens zie je ook dat er door de economische ontwikkeling en het personeelstekort heel veel is overgewerkt. Er is extra gewerkt, klussen aangenomen, sommigen hebben hun businessmodel moeten aanpassen en ook heel veel zzp'ers zijn thuis komen te werken, veel meer dan daarvoor.' En dat leidt tot een vervaging tussen werk en privé, 'dat gaat over elkaar heen lopen.' Daarbij komt 'het gevoel dat ze continu bereikbaar moeten zijn', dat zijn volgens Voets allerlei factoren die die ervoor zorgen dat de werk-privébalans aanzienlijk verslechtert.

'Meer keuzes maken'

'Wat je ziet is dat men in het begin door die onzekerheid natuurlijk openstond voor allerlei werk, maar nu het inmiddels economisch beter gaat, is het misschien wel het moment om daar anders naar te gaan kijken.' Volgens Voets zijn er hele 'praktische dingen' die je als ondernemer kunt doen om meer balans te krijgen tussen werk en privé. 'Probeer te zorgen dat je tijd voor jezelf creëert, meer rust inbouwt, aandacht hebt voor ontspanning. Het zijn misschien allemaal wel open deuren, maar wel heel belangrijk voor het welzijn van de zzp'ers om uiteindelijk op de lange termijn nog steeds succesvol te zijn.' Eerder riep Interpolis ook MKB'ers op om de werk-privébalans van hun medewerkers goed in acht te nemen.

Luister ook | Veel zzp'ers in financiële problemen door versoepelingen

Toenemend verzuim

Eerder werd geconstateerd dat - naast de verslechtering van de balans - het verzuim van zzp'ers toeneemt. En daarom de oproep: 'Houd je grenzen goed in de gaten, want de werkdruk kan zó hoog zijn dat de verzuimcijfers oplopen, zowel bij MKB'ers, maar ook bij zzp'ers. Je kan dan wel een hele mooie orde op je portefeuille hebben, maar als je zelf niet in staat bent om die nog uit te voeren, heb je wel een probleem. Wees dus voorzichtig.'

(ANP foto // Richard Brocken)

Stijgende onrust

Toch lijkt de onrust - ondanks het aantrekken van de economie - niet af te nemen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat ondernemers in de komende periode een sterkere stijging van de vervaging van de werk-privébalans verwachten. En dat komt vooral door het thuiswerken, volgens Voets. Eerst ging de productiviteit door thuiswerken juist omhoog, maar dat je zie steeds meer afnemen. 'Dus mensen maken zich wel zorgen doordat ze nog steeds thuiswerken. De overheid heeft wel versoepeld, maar nog steeds is het advies om vijftig procent van de tijd thuis te werken. Op een gegeven moment begint daar na twee jaar de rek óók wel uit te gaan. Maak dus praktische keuzes, die passen bij jouw onderneming', aldus Voets.

Luister ook | Meerdere scholen weigeren inzet zzp'ers ondanks lerarentekort


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen