Arbeidsmarkt24 mrt '22 11:09

Jongeren in horeca na eerste coronajaar massaal zonder baan

Auteur: BNR Webredactie

Jongeren zijn tijdens de coronapandemie massaal hun baan in de horeca kwijtgeraakt. Dat blijkt uit nieuwste cijfers van het CBS. Bijna een derde van de jongeren die in 2020 in de horeca werkten, verlieten een jaar later de branche.

Voor de crisis telde de horeca 395.000 werknemers. Daarvan waren er 203.000 jonger dan 25 jaar. In verreweg de meeste gevallen ging het om flexwerkers. Een jaar later was het totale aantal werknemers in de sector met circa 100.000 geslonken tot 289.000. ‘Nog steeds is het personeelstekort in de horeca vrij groot. Er zijn heel veel horecabedrijven die enorm veel moeite hebben met het vinden van personeel. Die krapte is nog niet voorbij’, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mullingen van het CBS.

Lees ook | Arbeidspotentieel deeltijders 2021 onbenut

GGD

Veel jongeren zijn tijdens de lockdown geswitcht van de horeca naar de GGD, waar tijdens de piek van de pandemie veel personeel nodig was. Een aanzienlijk deel van die jongeren is nog steeds werkzaam bij de GGD en niet van plan om weer een horecabaan op te pakken. ‘Voor veel van hen lijkt de GGD een prettigere plek om te werken. Je hebt regelmatige werktijden en een beter salaris’, zegt Van Mullingen.

Nu alles weer open is, staan horecaondernemers echter te springen om personeel. Het blijft echter de vraag of de branche nog steeds aantrekkelijk is voor een bijbaan. ‘De horecaondernemers zullen daar toch iets op moeten vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld hun personeel meer gaan betalen. Maar het was de afgelopen jaren geen vetpot, dus wat dat betreft zullen de reserves daarvoor beperkt zijn.’

Lees ook | Horecacompensatie is over de hele linie twee jaar te weinig geweest

Gerelateerde artikelen