Arbeidsmarkt29 mrt '22 13:41

Brexit heeft weinig impact op Londense financiële sector: 7400 banen weg

Auteur: BNR Webredactie

De Brexit blijkt een minder heftige impact te hebben op de financiële sector van Londen dan verwacht. Volgens accountants- en advieskantoor EY zijn ruim 7000 banen uit The City verdwenen en naar de EU verplaatst. Er werd aanvankelijk gevreesd voor een veel grotere verhuizing, maar dat kan nog gebeuren, benadrukt EY.

Podcast | Wat als de Britten terug in de EU willen?

Door de Brexit hadden Britse banken niet langer automatisch een vergunning om in de EU actief te zijn. Daardoor moest een aantal banken hun kantoor verplaatsen naar het vaste land. Dat heeft ervoor gezorgd dat 7400 banen zijn verplaatst vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie. Dat is iets minder dan de 7600 banen die het kantoor eind 2020 voorspelde. Het is ook een veel lager aantal dan de 12.500 banen waar financieel dienstverleners rond het brexitreferendum in 2016 voor waarschuwden.

(Lachlan Gowen)

Parijs het meest populair

De verhuizing vond vooral plaats richting Parijs. Na de Brexit gingen ruim 2800 mensen daar naartoe voor hun werk. Frankfurt en Dublin waren daarna de meest populaire bestemming voor financieel dienstverleners. Respectievelijk 1800 en 1200 banen werden daarheen verkast vanuit Londen.

Lees ook | VK en VS bespreken nieuw handelsakkoord

Toch houdt de verhuizing nog niet op, denkt EY. Het is namelijk goed mogelijk dat de EU-vestigingen van Britse banken meer personeel nodig hebben, om zo te kunnen voldoen aan de regels om een bankvergunning van de EU te krijgen. De Europese Centrale Bank voert de controle hierop toe.

Toezicht nog niet gelijkwaardig

Het Verenigd Koninkrijk en de EU kwamen eind 2020, na een overgangsperiode van elf maanden, tot een brexitakkoord waarin veel afspraken over wederzijdse handel stonden. Voor de financiële sector zijn er nog geen definitieve afspraken. Brussel en Londen moeten nog tot overeenkomst komen waarin ze beloven elkaars toezicht op de financiële sector als gelijkwaardig te beschouwen. Dat maakt het gemakkelijker om in de EU en het Verenigd Koninkrijk tegelijk zaken te doen. De EU heeft voorgesteld om een tijdelijke overeenkomst voor grensoverschrijdende financiële diensten, die tot juni zou duren, te verlengen.

Lees ook | Britse P&O Ferries ontslaat mensen houdt veerboten aan kade


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen