Arbeidsmarkt5 apr '22 12:35

FNV Schiphol verwacht chaotische zomer

Auteur: BNR Webredactie

Volgens vakbond FNV kan er komende zomer opnieuw 'chaos' ontstaan op Schiphol door personeelstekorten bij de beveiliging en afhandeling van passagiers en bagage. In een eigen analyse verwacht de bond opnieuw 'ernstige knelpunten'. 'Het tekort is groot en breed in alle facetten van de luchthaven', zegt Joost van Doesburg van FNV Schiphol.

Image
(Flickr / Alex Griffioen)

In de analyse worden onder meer cijfers opgevoerd over het vliegverkeer en het aantal vacatures op de luchthaven. FNV heeft ook meer dan 250 medewerkers op Schiphol ondervraagd. In die peiling stelde een ruime meerderheid dat er nog steeds niet voldoende personeel zou zijn om een grote vakantiedrukte op te vangen. 'Het tekort is groot en breed in alle facetten van luchthaven, er is een tekort bij afhandeling, het inchecken van passagiers en de beveiliging. Hier gaan reizigers echt last van krijgen en de mensen die op Schiphol werken', zegt Van Doesburg.

Lees ook | Vliegbewegingen nemen toe, oude niveau verwacht in 2024

Zomerpiek

Van Doesburg maakt zich met name zorgen over de komende zomerpiek. Dan zal meer werk met minder mensen gedaan moeten worden wat tot uitval en een hogere werkdruk zal leiden. 'Er wordt behoorlijk geklaagd dat ze niet meer op een veilige en kwalitatief hoogstaande manier kunnen werken.' Doesburg wijst erop dat niet mensen niet allen en masse op vakantie gaan na corona, maar dat veel flexkrachten door de luchthaven en de afhandelingsmaatschappijen naar huis zijn gestuurd.

Lees ook | Schiphol wil dit jaar besluit over openen Lelystad Airport

'Die hebben ander werk gekregen, beter betaald, minder zwaar, minder onregelmatig. Die mensen keren niet terug. En nu is er dus een grote vraag naar luchtvaart, maar onvoldoende mensen om dat af te handelen.' Een loonsverhoging zal op kort termijn, voor de mei- en de zomervakantie, geen soelaas bieden, volgens Van Doesburg moet Schiphol vluchten gaan schrappen. 'De Schipholgroep is verantwoordelijk voor de veiligheid van de luchthaven, we hebben deze oproep dan ook bij hen neergelegd.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen