Arbeidsmarkt19 apr '22 17:00

Vakbond FNV voert actie bij aandeelhouders PostNL voor hoger loon

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Met een tiental PostNL-medewerkers voert vakbond FNV actie voor betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel van het post- en pakkettenbedrijf. Dat gebeurde bij het Marriott Hotel in Den Haag, waar dinsdagmiddag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is van PostNL. De actievoerders willen onder meer een uurloon van minimaal 14 euro, omdat dat een leefbaar inkomen zou betekenen.

(ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz)

'De aandeelhouders krijgen tijdens de vergadering een keuze voorgeschoteld. Gaan ze 120 miljoen euro uitgeven aan hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden? Of wordt het toch allemaal uitgekeerd aan de aandeelhouder in de vorm van het terugkopen van aandelen?', zegt verslaggever Martijn de Rijk die dinsdag in Den Haag was.

'Ze zijn wel op onze hand, hoor. Als het bedrijf niet goed gaat, dan gaat het met hen ook niet goed', zegt een PostNL-medewerker tegen De Rijk.

Lees ook | Belgische krant: topman van PostNL België opgepakt

Hoger uurloon

Het is geen grote actie, want voor veel personeel is het volgens FNV-bestuurder Maadey Meuleman gewoon een werkdag. 'We roepen op tot goed werkgeverschap en vragen aandeelhouders te kiezen voor de medewerkers', verklaart de bestuurder de reden van de actie. Behalve een hoger uurloon wil de vakbond ook dat een groter deel van het personeel in vaste dienst komt.

'PostNL pretendeert koninklijk te zijn, maar dit gedrag is niet koninklijk', zei vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van de vakbond in een toespraak tegen de aanwezigen. 'Er wordt goud geld verdiend, maar dit wordt niet eerlijk verdeeld.'

De politie vroeg de actievoerders vlak voor het begin van de aandeelhoudersvergadering om 14.00 uur weg te gaan bij de ingang van het hotel. Zij hadden niet de juiste vergunning om daar te mogen staan. De actievoerders verplaatsten zich naar een plek naast het hotel.

Lees ook | 2021 goed jaar voor PostNL


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen