Arbeidsmarkt26 apr '22 17:52

Vrouwenquotum: kwart beursgenoteerde bedrijven faalt

Auteur: BNR Webredactie

Een kwart van de beursgenoteerde bedrijven in Nederland voldoet niet aan het vrouwenquotum, zo blijkt uit een inventarisatie van het NRC. Van de ruim honderd bedrijven schiet een kwart tekort en heeft ruim tien procent helemaal geen vrouwen in de Raad van Commissarissen.

‘Patronen worden niet zomaar doorbroken en zaken gaan niet vanzelf’, zegt directeur Maritza Russel van de stichting Etnische Zakenvrouwen Nederland. 'Je moet voor een constante visvijver zorgen. En er ook op blijven toezien dat bij uitstroom dat ook weer met een vrouw wordt opgevuld. Het gaat namelijk niet vanzelf.’

Kleine ondernemingen

'Het zijn voornamelijk de kleine ondernemingen, zoals MKB nedsense en Alumexx, die nog niet aan het vrouwenquotum voldoen', legt directeur Rients Abma van Eumedion, de belangenorganisatie voor grote beleggers, uit in BNR Zakendoen.

(Unsplash)

‘Er is nog veel onbekendheid over de nieuwe wetgeving. De wetgever heeft niet voor niets bepaald dat het een ingroeiquotum is, waarbij de Raad van Commissarissen voor minstens een derde uit vrouwen en minstens een derde uit mannen moet bestaan. Bovendien zijn sommige ondernemingen te laat begonnen met het zoeken naar vrouwelijke commissarissen', meent Abma.

'De overgrote meerderheid van de bedrijven voldoet al aan het quotum', nuanceert hij. 'De kleinere ondernemingen die er nog niet aan voldoen hebben veel op hun bord en een minder grote staf om dit allemaal voor te breiden.' Desalniettemin zet de directeur zich in voor het vrouwenquotum. 'We zijn in gesprek met commissarissen en bestuurders.'

Diversiteit in de top

Hij benadrukt wel dat het probleem niet zozeer bij de commissarissen ligt. Vooral de diversiteit in de besturen schiet volgens hem tekort. 'We moeten meer aandacht besteden aan een divers samengesteld Raad van Bestuur. Daar worden namelijk de operationele besluiten genomen, en de strategie uitgetekend en uitgevoerd. Het is dus van het allergrootste belang dat juist in de Raden van Bestuur meer vrouwen komen. Nu is het gemiddelde percentage nog maar 11 procent. Er is dus veel meer werk aan de winkel bij Raden van Bestuur dan bij Raden van Commissarissen', aldus Abma.

Lees ook | Bijna net zoveel vrouwen als mannen topambtenaar bij gemeenten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen